POJAVILA SE STRAŠNA ZVIJER| Akif Smajlović iz Zenice tvrdi: Na planini Vlašić vidio sam…

Poznati ekolog iz Zenice, prof. Akif Smajlović, javlja nam o neugodnom iznenađenju kojem je ovih dana svjedočio na planini Vlašić.

Događaj o kojem piše, desio se u subotu 10. februara ove, 2018. godine…

– Posjetioci Vlašića se neprijatno iznenade kada u kavezu vide medvjeda zatočenog u par metara kvadratnih u zimskom ambijentu. Iz osnova biologije je poznato da medvjedi provedu zimu u toplim spiljama u snu. Za to vrijeme izgube trećinu svoje mase. Ostaje nepoznato zašto se ne oglase NVO za zaštitu životinja ili nadležni organi i zajedno s lovcima ne puste medvjeda u prirodu – pita se prof. Smajlović, podsjećajući kako su nekada tzv. Čergari vodali po gradskim ulicama medvjede koji su uz bubnjeve morali da plešu na dvije noge.

– Kada je Stari kontinent u pitanju, stanište ove najveće zvijeri se nalazi u evropskom dijelu Rusije, a također ima stanište u zemljama bivše Jugoslavije. Hrvatska zbog lovnog turizma medvjeda nije stavila na crvenu listu zaštićenih životinja. Interesantan događaj se desio prije par godina kada je smeđi medvjed kojeg je Slovenija poklonila Italiji preko Alpa prešao u Njemačku gdje su izumrli. Medvjed je stekao veliku medijsku pozornost i od milja je dobio nadimak Brundo. Kako u prirodi nije mogao naći hrane, u par navrata je napao ovce. Na traženje ovčara izvršen je ustrel Brunde, tako da Njemačka nema u prirodi slobodne medvjede. Masa mužjaka dostiže do 300 kg, a ženki oko 100 kg i definitivno su najveće zvijeri u Evropi. Interesantno je da 95% hrane medvjedi zadovoljavaju biljem i voćem, a svega 5% potreba za bjelančevinama zadovoljavaju strvinama ili srndaćima. Kako se Park prirode BABINA nadovezuje na bivše zvanično lovište Kamenica, to postaju česti gosti Pepelara, a prije 2 godine medvjed je došao do doma izviđača na Smetovima… (dio teksta iz knjige “Ugrožene biljne i životinjske vrste u Parku prirode BABINA, autora A. Smajlovića).

Doznajemo.com