POGLEDAJTE ŠTA SE SVE DOGAĐALO NA ŠIĆKOM: Zildžić razgovarao sa borcima, oni nabavljaju…

Prema posljednjim informacijama borci će i ovu večer provesti na petlji Šićki Brod. Oni i dalje insistiraju na ispunjenju zahtjeva koje su istakli jučer od kada traje blokada petlje koja je najveće saobraćajno čvorište u Tuzlanskom kantonu.

Salko Zildžić, predsjednik Asocijacije mladih SDA i savjetnik ministra MUP-a Aljoše Čampare, danas prije podne bio je na petlji Šićki Brod u ime ministra za pitanja boraca Salke Bukvarevića te je razgovarao sa predstavnicima demonstranata na petlji kod Tuzle.

On je okupljenima rekao da su njihovi predstavnici iz drugih gradova otišli na razgovore u Vladu FBiH te ih je pozvao da deblokiraju saobraćajnice i da izaberu svoje predstavnike koji će odmah krenuti iz Tuzle za Sarajevo. Okupljeni borci su tražili da ministar Bukvarević dođe u Tuzlu, ali im je rečeno da to nije moguće jer su razgovori s predstavnicima boraca upravo događaju u Sarajevu. Demonstranti nisu pristali da izaberu svoje predstavnike koji će ići na pregovore i ponudili su plakat na kojima su navadeni njihovi zahtjevi da se preda ministru Bukvareviću. Ostali su i pri stavu da neće okončati blokadu saobraćaja.

Niko od onih koji su razgovarali sa Zildžićem i predstavnicima policije nije bio raspoložen za davanje izjava novinarima. U neformalnim razgovorima sa okupljenima saznali smo da je dio demonstranata otišao u nabavku šatora u kojima planiraju provesti narednu noć.

Inače, tri osnovna zahtjeva demonstranata su javno objavljivanje jedinstvenog registra boraca, formiranje jedinstvenog udruženja boraca i borački dodatak za sve bivše borce koji su nezaposleni.

Oko petlje Šićki Brod danas nije bilo saobraćajnih gužvi jer su građani koristili alternativne pravce, a sigurno da većeg saobraćajnoh haosa nije bilo jer je zbog Dana nezavisnosti u našoj zemlji danas neradni dan.

Oko 14 sati u Tuzli je počeo padati snijeg, ali to nije smetalo okupljenima koji su uz muziku čak počeli igrati i kolo. Broj okupljenih tokom dana je rastao, jer jutro je na petlji Šićki Brod dočekalo nekoliko desetina ljudi, a u popodnevnim satima okupilo se njih mnogo više, čak oko dvije stotine. Pored pripadnika boračke populacije pristigle su bivše radnice Fortune iz Gračanice i tuzlanskog TTU-a, navijači FK Sloboda, predstavnici Sindikata Solidarnosti…

Među okupljenima primijetili smo predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića, koji je pokušavao nagovoriti okupljenje da okončaju blokadu. S vođama demonstracija mnogo vremena proveo je i predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Zlatan Begić, ali nije nam poznato o čemu su razgovarali.

Petlja Šićki Brod do daljnjeg ostaje blokirana…

Faktor.ba