Pogledajte kako su SPECIJALCI DEBLOKIRALI cestu u Zenici i Vogošći (VIDEO)

Nakon 19 sati blokade puta M-17 kod blatuške petlje u Zenici, saobraćaj je odblokiran. Ovo je uslijedilo nakon što se oko 5.30 sati na ovom dijelu puta počeo okupljati veliki broj ekipa Specijalne jedinice MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Kako je izjavio za Avaz.ba Senad Delić, potpredsjednik Udruženja zaboravljenih boraca, na deblokadu puta odlučili su se nakon razgovora s jednim od komandira.

– Prišao nam je komandir i rekao da su svi drugi putni pravci odblokirani i da je preostao još samo ovaj. Zamolio nas je da i mi to učinimo te da će, kako je rečeno na sinoćnoj konferenciji za medije u “Energoinvestu”, naši predstavnici razgovarati sa nadležnima o ispunjenju naših zahtjeva. Ukoliko to ne pristanemo, da mirnim putem napustimo M-17, nažalost, morat će upotrijebiti zakonom dozvoljena sredstva za deblokiranje puta – kazao je Delić za naš portal, nakon čega su se borci, njih oko 150, uputili kućama.

Još je istakao da će provjeriti tačnost ovih navoda, a ukoliko oni ne budu istiniti, vratit će se na put M-17 ili će otići u Sarajevo, o čemu će se naknadno međusobno dogovoriti.

Ovu informaciju, novinaru “Avaza” koji je cijelu noć proveo s borcima, potvrdili su i u Operativnom centru MUP-a ZDK, kazavši da je izvršena deblokada Vogošćanske petlje i petlje u Blatuši.

– Policija je bez upotrebe sile u razgovoru sa demobilisanim borcima dogovorila deblokadu puta, a sve s ciljem zaštite zdravlja brojnih bh. građana u kolonama, ali i samih boraca. Ovim putem ističemo važnost saradnje boraca s policijom i sugeriramo im da pristupe pregovorima u Sarajevu, a blokada puta samo šteti članovima našeg društva – kažu iz Operativnog centra MUP-a ZDK.

Avaz.ba