POGLEDAJTE kako su KINEZI za devet sati izgradili željezničku stanicu (VIDEO)

Kineski radnici izgradili su željezničku stanicu u provinciji Fujian za samo devet časova rada.

Stanicu je gradilo 1.500 radnika u gradu Longyan. Radnici su bili raspoređeni u sedam grupa koje su radile od 18.30 do 3.00 časa ujutro sljedećeg dana.

Brza željeznička linija, na kojoj se nalazi i ova stanica, trebala bi biti otvorena krajem godine.

Linija će biti duga 246 kilometara i povezivaće gradove Longyan i Nansanlong, čime će postati glavna transportna veza jugoistoka i centralne Kine.

Liniju će koristiti vozovi koji idu do 200 kilometara na čas.

Ovo je samo jedan u nizu impresivnih projekata koje je Kina dovršila posljednjih godina.

Prije dvije godine, najveći teleskop na svijetu počeo je da traži signale iz svemira u jugozapadnoj kineskoj provinciji Guejdžou, podsjećaju portali.

Prije nego u BiH: Najavljeno instaliranje 4G mreže na Mjesecu

Kompanije Vodafone, Nokia, Audi i SpaceX najavile su da će zajedničkim projektom naredne godine instalirati mobilnu mrežu 4G na Mjesecu.

Realizacija zahtjevnog projekta najavljena je pet decenija nakon što su astronauti NASA-e prvi put sletjeli na Mjesec.

Cilj projekta je podrška budućim misijama na Mjesecu. Astronauti će tako imati mogućnost direktne komunikacije na Mjesecu i neće ovisiti o signalima koje šalju na Zemlju i čekaju povratne informacije, što je trenutno slučaj.

Odašiljače mreže ne teže od jednog kilograma izradit će Nokia, a Vodafone će te sprave opremiti vlastitom 4G mrežom. Zadatak kompanije Audi je da izradi rovere koji će tu mobilnu mrežu koristiti na Mjesecu. SpaceX će pomenutu opremu vlastitom raketom Falcon9 naredne godine iz Floride lansirati na Mjesec.

fokus.ba