POČELA SE DEŠAVATI KATASTROFA KOD VRANDUKA: «Na ovo sam upozoravao, ali niko me nije slušao!»

U posljednja dva dana zbog izgradnje HE Vranduk došlo je do ogromne štete za stanovnike Novog Vranduka. U pitanju su 4 kuće koje su nizvodno od brane udaljene oko 150 metara.

– Vodena stihija je odnijela oko dulum obradive zemlje i 50 voćki. Danas sam bio sa mještanima i uvjerio se u svu pogubnost izgradnje HE Vranduk na području Nacionalnog spomenika BiH. O tome je Ekološki pokret OTPOR upoznao javnost još prije 12 godina. Na tom području je zabranjeno bilo šta praviti, ali se sve izmijenilo kada je predsjedavajući Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika (u međuvremenu preminuli, op.prir.) akademik Dubravko Lovrenović iskoristio odsustvo dva stranca i potpisao dozvolu za izgradnju HE Vranduk. Strabag se povukao iz tog projekta i EP BiH želi da za izgradnju brane angažuje Euro Asfalt, čije su licence za takve projekte sumnjive. Na nadležnim državnim institucijama je velika odgovornost, a s lokalnog nivoa krivica pada na Ministarstvo za prostorno planiranje i ekologiju Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) – navodi poznati ekolog, prof. Akif Smajlović, koji je žestoski protivnik gradnje hidrocentrale na Vranduku.

On iznosi još jednu zanimljivu pojedinost:

– Tačno 07.09.2016 godine sam objavio video sa proračunom i najavio da bi se ovo moglo desiti stanovnicima Novog Vranduka. Uz video sam napisao da ću javno spaliti svoju dipolomu profesora fizike ako se ne desi tragedija u Novom Vranduku – o čijem početku govore slike snimljene danas. Vas i Vaše čitatelje upućujem da posjete Fejsbuk stranicu Stop izgradnji HE Vranduk i HE Janjici i pogledaju taj video.

U posljednja dva dana zbog izgradnje HE Vranduk došlo je do ogromne štete za stanovnike Novog Vranduka. U pitanju su 4 kuće koje su nizvodno od brane udaljene oko 150 metara.

Doznajemo.com