POČELA NAJVEĆA VOJANA AKCIJA NA BLISKOM ISTOKU: Pogledajte koju državu je napala Turska…

Generalštab Oružanih snaga Republike Turske (TSK) potvrdio je da je danas počela operacija u Afrinu pod nazivom “Ofanziva maslinova grana”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Oružane snage Republike Turske su u regiji Afrin, na sjeveru Sirije, sa ciljem uspostavljanja sigurnosti i stabilnosti na našim granicama i regiji, pokrenule ofanzivu “Malsinova grana”, kako bi neutralizirali teroriste pripadnike PKK/KCK/PYD-YPG i ISIS-a, te kako bi prijateljski i bratski narod u regiji oslobodili od njihovog pritiska i nasilja”, poručeno je iz TSK-a.

Turski vojni avioni, u okviru ofanzive “Maslinova grana”, pokrenute u sirijskom Afrinu, u intervalima bombarduju ciljeve terorističke organizacije PYD/PKK.
Turski vojni avioni, koji su poletjeli sa područja između Reyhanlija i Kirikhana, nedaleko od turskog grada Hataya, na granici sa Sirijom, nastavljaju sa bombardovanjem položaja u okolini Afrina. Sa pojedinih područja vidi se i dim.

Turski avioni preletjeli su danas pogranično područje sa Sirijom, nakon čega su se mogle čuti eksplozije u Afrinu.

U zračnom napadu uništena je osmatračnica terorističke organizacije PYD/PKK u Afrinu.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu razgovarao je sa Rexom Tillersonom, ministrom vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Iz diplomatskih izvora potvrđeno je da su dvojica ministara obavila telefonski razgovor na zahtjev američke strane.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da su ruski vojnici iz Afrina premješteni u Tel Firat.

Šefovi diplomatskih misija Irana, Rusije i SAD-a u Turskoj pozvani u Ministarstvo vanjskih poslova u Ankari, te informisani o ofanzivi u Afrinu.

Turska vojska uništila 108 od 113 predviđenih položaja PYD/PKK-a. Svi ubijeni i ranjeni u bolnicama su članovi terorističke organizacije PYD/PKK

Generalštab Oružanih snaga Republike Turske (TSK) potvrdio je da je danas počela operacija u Afrinu pod nazivom “Ofanziva maslinova grana”, javlja Anadolu Agency (AA).

aa.com.tr