PAPA IZJAVOM DIGAO HRVATE NA NOGE: Pogledajte zbog čega je rekao da se ne plaća…

“Oče, koliko moram platiti da se moje ime tamo spomene?” – “Ništa”. Jeste li razumjeli? Ništa! Misa se ne plaća. Misa je Kristova žrtva, koja je besplatna. Otkupljenje je besplatno. Ako želiš dati prilog učini to, ali se ne plaća. To je važno shvatiti”, kazao je papa Franjo u srijedu tijekom opće audijencije.

Ove Papine riječi izavale su reakcije u javnosti i mnogi se nakon nje pitaju moraju li plaćati mise za pokojnike.

Iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije pojašnjavaju kako misa na nakanu nema cijenu, nego je riječ o prilogu za slavljenje svete mise. ‘Radi se o posebnom obliku podjele dobara kojim preko priloga za misne nakane vjernici sudjeluju u uzdržavanju crkvenih službenika i ostvarivanju apostolske aktivnosti crkve. U tom kontekstu valja razumjeti riječi pape Franje: ‘Misa se ne plaća, jer je misa kao Kristova žrtva besplatna”, kažu iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, piše Tportal.

I Zakonik kanonskog prava jasno govori o tome da se mise na nakanu trebaju služiti i bez primanja priloga vjernika. ‘Prema potvrđenom običaju Crkve, svećeniku koji slavi ili koncelebrira misu dopušteno je primiti prilog da bi misu namijenio na određenu nakanu. Usrdno se preporučuje svećenicima da i bez primanja ikakva priloga slave misu na nakanu vjernika, osobito onih siromašnih’, stoji u članku 945. Napominje se i da ‘vjernici koji daju prilog da bi se na njihovu nakanu namijenila misa pridonose dobru Crkve i time sudjeluju u njezinoj brizi za uzdržavanje službenika i djela’.

Kako ne bi došlo do zloporabe tog novca, u Zakoniku se jasno kaže da se mora ukloniti ‘čak i privid špekulantskog poslovanja ili trgovine’.

hr.n1