Palmer: U pravu su stranci – pomjeri li se granica Bosne, evo mi se spremamo

Specijalni predstavnik državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je kako razumije argumente o mogućem otvaranju Pandorine kutije koji su mnogi posmatrači na Balkanu iznijeli u slučaju promjene granica.
Palmer je prokomentarisao situaciju ukoliko se počne mijenjati granica na jednom mjestu, odnosno posljedica šta će biti sa granicom negdje drugo sa pitanjem gdje će se povući linija. Ovo se najviše odnosi na odnos Srbije i Kosova sa mogućim posljedicama na ostatak regiona

On je o potencijalnoj opasnosti na Balkanu, ali i utjecaju Rusije, Kine i Turske govorio na saslušanju o temi Zapadnog Balkana na sjednici Pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju u Senatu Sjedinjenih Američkih Država..

Na konstataciju predsjedavajućeg Pododbora za Evropu, senatora Rona Džonsona, da bi smjena političkih lidera na Kosovu mogla da promjeni i način rješavanja spora sa Srbijom, Palmer je rekao da “vjeruje da će nova vlada Kosova, iako fokusirana na unutrašnja pitanja, moći da radi i na normalizaciji odnosa”.

“To je legitimna briga. I ako strane budu razgovarale o tim pitanjima, mislim da je to nešto na čemu ćemo morati da radimo, da bi utvrdili da li je to rizik s kojim bismo mogli adekvatno da se nosimo. Ja sam sad fokusiran, a na tome radim sa ambasadorom Grenelom, da identifikujem put do ponovnog uspostavljanja dijaloga. Ima dosta prepreka prije nego što se strane vrate pregovaračkom procesu“​, odgovorio je Palmer.

Ozbiljne optužbe 9h 32m
Američki senatori raspravljali o BiH: Glavna prepreka je Milorad Dodik koji blokira sve

Specijalni predstavnik državnog sekretara za Zapadni Balkan rekao je da su ciljevi SAD i EU, kada je riječ o rješavanju pitanja Kosova isti, ali da drugačije poruke šalju pojedine članice EU.

Ovakva situacija, zaključuje Palmer, omogućava Rusiji, Kini i drugim akterima da pojačaju svoj utjecaj na Balkanu. On je tu izdvojio i utjecaj Turske za koju kaže da region Zapadnog Balkana gleda kao na svoje dvorište.

“Primarni cilj Rusije je da spriječi euroatlantske integracije regiona, da ga drži podijeljenim, slabim i zavisnim od političke podrške Moskve i gasa. Želi da spriječi dogovor Srbije i Kosova, da BiH postane funkcionalna država, put Crne Gore i Severne Makedonije u NATO… Nepriznavanje statusa Kosova od strane Srbije je najveći adut koji Moskva ima u rukavu kada je riječ o Srbiji“, napomenuo je Palmer.

Za interese Kine smatra da su više komercijalne prirode, dok kao značajnog igrača na Balkanu vidi Republiku Tursku.