PALA I TREĆA ŽRTVA EPIDEMIJE U SRBIJI: Umrla mlada mama, svi napori doktora bili neuspješni…

Porodilja Sandra M. (21) iz Niša preminula je u ponedjeljak ujutrO na niškoj Klinici za infektivne bolesti od komplikacija izazvanih morbilama. Ova žena liječena je na Klinici od 16. januara, a njena beba je takođe zaražena morbilama i trenutno je na DJečijoj klinici za interne bolesti.

Prema izjavi prof. dr. Miodraga Vrbića, žena je primljena s teškom kliničkom slikom morbila i upalom pluća. Iako je primala terapiju, nije mogla da se izbori s virusom. Zasad na Klinici nemaju pouzdane informacije da li je bila vakcinisana.

– Njen imunitet je bio posebno osetljiv zbog nedavnog porođaja. Inače, kliničku sliku morbila dobila je nekoliko nedjelja prije nego što je primljena na našu kliniku, tako da je očigledno došla prekasno. Moj apel je svima da se jave čim osjete otežano disanje ili gubitak svesti. To su sigurni simptomi da se stanje sa morbilama komplikuje i da je neophodno bolničko zbrinjavanje – navodi dr. Vrbić.

On dodaje da se na Klinici trenutno nalazi još jedna mlađa žena u teškom stanju.

– Do ponedjeljka je bila na aparatima, ali joj se stanje blago poboljšalo pa smo je skinuli s aparata za vještačko disanje.

Beba preminule porodilje je takođe zaražena morbilama, ali ima laku kliničku sliku i trenutno je u izolovanom dijelu Dječije klinike za interne bolesti.

– Djevojčica je sa bakom otkako joj je majka primljena na Kliniku. Ima upalu pluća, ali dobro reaguje na terapiju – doznaje se na ovoj klinici, na kojoj se trenutno od morbila liječi osmoro mališana.

Ovo je treća žrtva epidemije ospica u Srbiji. Dvadesetogodišnji mladić iz Beograda preminuo je 27.12. zbog komplikacija izazvanih malim boginjama na Klinici za infektivne i tropske bolesti, potvrđeno je u Kliničkom centru Srbije.

Od komplikacija nastalih virusom morbila preminuo je i dvogodišnji Jakov R. iz Niša. Dječak je desetak dana bio na aparatima za disanje, ali i pored velikih napora ljekara nije uspio da prebrodi morbile. Jakov nije vakcinisan, a morbile su nepovratno oštetila njegova pluća i srce.

doznajemo.com