OVU DJEVOJKU JE KAO BEBU SRPSKI VOJNIK ODNIO IZ SPALJENOG SELA: Pogledajte šta se desilo kad je saznala istinu o mami…

DNK-analizom je nesumnjivo potvrđeno da riječ o Senidinoj majci. Njeni posmrtni ostaci su pronađeni spaljeni, a nekoliko kostiju koje nisu izgorjele bile su dovoljne za utvrđivanje identiteta

Posmrtni ostaci Senade Bećirović (1967), čija je kćerka Senida početkom rata u BiH odnesena u Beograd i tamo odrasla pod drugim imenom, pronađeni su u Capardama kod Kalesije, nedaleko od njihove porodične kuće, potvrđeno je za Bportal.ba.
DNK-analizom je nesumnjivo potvrđeno da riječ o Senidinoj majci. Njeni posmrtni ostaci su, kako doznaje spomenuti portal, pronađeni spaljeni a nekoliko kostiju koje nisu izgorjele bile su dovoljne za DNK-analizu.

Senidina sestra Sanda (1988), koja je također nestala tog maja 1992. godine, nije pronađena.

– Da, majka je pronađena, a sestra nije, kazala je kratko Senida.

Priča o ovoj djevojci obišla je cijeli svijet. Ona je, kao devetomjesečna beba odnesena iz Capardi kod Kalesije kada su srpski vojnici okupirali i spalili ovo selo, u maju 1992. godine.

Pedeset mještana, među njima i njena majka i starija sestra, nestalo je ili je ubijeno.

Šesnaest se godina vjerovalo da je i tada devetomjesečna Senida doživjela istu sudbinu. O tomu svjedoči i spomenik ubijenima i nestalima na kojem je bilo uklesano i njeno ime.

Međutim, jedan srpski vojnik ponio je Senidu sa sobom. Odnesena je prvo u Šekoviće i Vlasenicu, a zatim je završila u Beogradu, u porodici Živane i Živka Jankovića.

S njima je odrasla pod imenom Mila Janković. Šesnaest godina kasnije doznala je da je usvojena i krenula je u potragu za roditeljima. Istina koju je doznala, bila je šokantna. U januaru 2011. godine prvi put se susrela s ocem Muhamedom, koji trenutno živi u Njemačkoj.

Proteklih godina tragala je za majkom i sestrom za koje je vjerovala da su žive.

Senida Bećirović danas živi u Sarajevu, a o njenoj nevjerovatnoj životnoj priči novinar HRT-a Robert Tomić Zuber snimio je dokumentarni film ‘Mila traži Senidu’.

Senidina priča još nije završena. Sudbina njene majke, za kojom je tragala sve ove godine, sada je poznata. Ostalo je još jedno pitanje: šta se desilo njenoj sestri Sandi? Je li ubijena zajedno s majkom ili odrasta negdje pod drugim imenom.

Bportal.ba