“Ovo su nove velikosrpske pretenzije, Vučić i Dodik su otišli PRED POPOVE”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom Sabora Srpske pravoslave crkve prije nekoliko dana sastali su se s vrhom SPC-a i razgovarali o položaju srpskog naroda u regionu.

„Vučić je patrijarhu Irineju otišao na Sabor da bi mu simbolički izrazio zahvalnost što je prije toga javno izgrdio narod koji mjesecima na ulicama gradova Srbije protestira protiv Vučićevog režima, rekavši da “protesti nisu dobra stvar, jer idu na ruku neprijateljima Srbije”. Ništa se novo ne događa u odnosima između SPC-a i Vučića“, kazao je za Vijesti.ba politički analitičar Azem Vlasi. On dodaje kako trpanje Dodika i u toj prilici nije ništa novo.

„SPC i srpske vlasti još od Miloševićevih vremena imaju iste ideje i aspiracije po pitanju velikosrpskih pretenzija na tuđe teritorije. Zato SPC osporava autokefalnost makedonske i crnogorske pravoslavne crkve. I još nešto vlasti i SPC imaju zajedničko – u Miloševićevo vrijeme krenuli su praviti “veliku Srbiju” po idejama “Memoranduma” SANU iz 1986. godine, a sad idu putem “Memoranduma 2”, koji za polazište ima: 1. za ono što nije postignuto ratovima, sada treba nastaviti borbu političkim i diplomatskim putem; 2. sve loše što se Srbima pripisuje u vezi s ratovima treba odbaciti i prikrivati… Otuda sada i negiranja zločina koje su počinili i tretiranje zločinaca kao heroja i uvaženih ličnosti“, podsjeća Vlasi.

On dodaje kako se Dodik potpuno vratio politici iz ‘91/'92, te da zigrava novog Karadžića.

„Kao što se Vučić vratio izvorištima Miloševićeve politike iz tog vremena s ambicijom da bude svesrpski lider. Naravno, u novim okolnostima. Ali obojica računaju da je novo to što je njihova uzdanica Rusija nešto jača nego onda, a zapadne zemlje u izvjesnim problemima. Kada su onomad proglasili “Republiku Srpsku” oni koji su taj cilj krenuli ostvariti zločinima, pa su završili pred licem pravde i dobili visoke kazne, oni su tu tvorevinu nazvali državom, a ne entitetom u sastavu BiH. Krajnji cilj je bio da se takva RS pripoji Srbiji. I za sve to imali su Miloševićevu podršku, oružje i svaku drugu podršku JNA i Srbije. Danas Dodik za to ima Vučićevu podršku, a računa i na Rusiju“, mišljenja je Vlasi.

Vlasi podsjeća da je sadašnja RS entitet u okviru BiH, kao rezultat Dejtonskog sporazuma i to je jedino legitimno stanje. Dodik priziva duhove krvave prošlosti, a to nije dobro ni za bosanske Srbe, ni za RS.

„A što se Kosova tiče, nemaju oni šta tu rješavati. Kosovo je neovisna država i ta se činjenica u pogledu srpskih ambicija ne može promijeniti. Vučić to dobro razumije. Razgovara se o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Pitanje Kosova, baš kao u Miloševićevo vrijeme, potežu kao metaforu za pozivanje na srpsko jedinstvo“, kaže Vlasi.

Vlasi ističe da Vučić ništa novo ne nudi za Kosovo, i nema šta.

„Ono maksimalno što je već dato kosovskim Srbima sadrži “Ahtisarijev plan”, a to je ugrađeno i u Ustav Kosova. Lokalnu vlast u kojoj većinu obnašaju Srbi, uz ravnopravni tretman sa svim drugim opštinama. Od deset takvih, u šest živi i manje od hiljadu Srba. Ali, eto, neka. U Skupštini Kosova od 120 poslanika, Srbi imaju 10 mjesta koja funkcioniraju isključivo po nalozima iz Beograda, a ne svoje izborne baze. Srpski manastiri uživaju punu zaštitu i samostalnost. U Vladi Kosova tri ministra su Srbi. E, na kraju priče, Vučić bi da u srpskoj javnosti to prihvate kao svoj uspjeh i eto – zaštitio je kosovske Srbe. A oni su zaštićeni jer ih niko ne dira i naša ih država štiti kao i druge građane. Uostalom, država to mora činiti. Srbi su na Kosovu bolje zaštićeni, nego li Albanci u Srbiji“, kaže Vlasi.

Kada je u pitanju izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, koji je u Banja Luci poručio da RS nema svoju vojsku, ali da je ima srpski narod, Vlasi kaže da je Vulin Vučićev glasnogovornik za puštanje u eter izjava za testiranje da bi se vidjelo kakve će biti reakcije.

„Takvo je bilo i ono s nebuloznom tezom o “razgraničenju” između Srba i Albanaca, da bi Vučić na kraju kazao da je njegov plan o Kosovu proposal. Ovo što je Vulin provalio za vojsku, je kao onomad što je Srbima ponuđena JNA. Sada se Vojska Srbije nudi kao vojska svih Srba. Dakle, ništa novo“, zaključuje Vlasi.

Vučić traži RS

Politički analitičar iz Beograda Luka Božović kazao je za naš portal da su poruke koje su Vučić i ljudi oko njega slali u najmanju ruku očekivane.

„Vučić je rekao da je Sabor SPC-a obavijestio o svim razgovorima i pregovorima oko Kosova, i problem je što umjesto da to radi u Parlamentu on to radi pred popovima”, kaže Božović.

Dakle, mišljenja je ovaj analitičar, mi ne znamo o čemu Vučić pregovara, jer Parlament nije imao priliku da razgovara o pregovorima i opcijama, ali popovi jesu.

“Sve je očiglednije da Vučić vodi tajne pregovore, da krije njihov sadržaj dok govori da je narod odbio njegovo rješenje koje nikada na glas nije odgovorio da narod zna šta je odbio”, smatra Božović.

Suštinski, dodaje on, Vučić priprema teren za nešto, a za šta ostaje samo da nagađamo.

“On konstantno govori o tome da Srbija mora da dobije nešto za uzvrat (čemu?!) i bojim se da on tu ne misli na sjever Kosova, nego na Republiku Srpsku jer izjave koje daje, kao i uključivanje dežurne vašarske mečke Dodika u unutrašnja pitanja Srbije mogu da znače to”, kaže Božović.

On dodaje da je opasno sve što Vulin i ostali govore o regionu jer sve to mnogo podsjeća na neke od izjava iz prošlosti.

“Vučić je poslije sastanka sa Sinodom pominjao “srpski etnički prostor” što je ništa drugo do eufemizam za Veliku Srbiju. Suštinski, Vučić, Vulin i oni koji ih okružuju nikada nisu odustali od ideje Velike Srbije”, ističe on.

Božović napominje da Srbija nije prihvatila odgovornost za zločine iz prošlosti i da je u toku novi talas revizije, državnog veličanja ratnih zločinaca.

“Nedostatak jasnog određenja prema prošlosti, odnosno u slučaju Vučića i Vulina jedno groteskno odbijanje da su zločini problem, doveo nas je do ovoga gdje smo danas”, mišljenja je on.

Kada je u pitanju izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da Republika Srpska nema svoju vojsku, ali ima srpski narod, on kaže kako je to opasna izjava.

“Što se tiče Vulinove izjave, ona je veoma opasna, ali se ni najmanje ne razlikuje od izjava koje su svojevremeno davali Mesić ili Grabar Kitarović. Ovakve izjave ni na koji način ne doprinose dobrosusedskim odnosima”, smatra naš sagovornik.

Kompromis koji im se neće svidjeti

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov kazao je za Vijesti.ba da ovakvi sastanci nisu ništa neuobičajeno, jer Vučić i Dodik stalno podupiru temu o srpskom jedinstvu i koriste položaj srpskog naroda u regionu za svoje interese.

„Čak je bila i najavljena ona Deklaracija o položaju srpskog naroda, koja nikad nije objavljena. To je dežurna tema i kod jednog i kod drugog da bi skretali pažnju s nekih drugih bitnih pitanja“, kaže Popov.

On dodaje kako Dodik ojačava svoju poziciju pojavljivanjima na ovakvim skupovima.

„Dodik ne izbiva maltene iz Beograda, učestvuje u svim značajnijim manifestacijama gdje se pokazuje kao glavna potpora Srbiji iz dijaspore i glavni zaštitnik srpskog naroda u RS-u s njegovim stalnim naglašavanjem mogućnosti da RS izađe iz sastava BiH i da se pripoji Srbiji“, kaže on.

Popov dodaje kako je to već postala jedna uobičajena priča, s tim što, smatra Popov, Vučić ipak gleda da vodi računa o tome kakva poruka treba da ode prema zapadu.

Nakon Sabora Vučić je s visokim predstavnicima SPC-a održao zaseban sastanak na kojem nije bio prisutan Dodik. Popov smatra da se ovdje radi o nekim aranžmanima koje Vučić pravi sa pojedinim vjerskim poglavarima, i to je nešto što se tiče isključivo Srbije.

„Mislim da to nije za više očiju. Ne znam šta bi trebalo tu biti, ali vjerovatno Vučić razgovara da bi osigurao veću podršku Srpske pravoslavne crkve za dogovore o Kosovu koji se nekima ili mnogima ovdje neće svidjeti, odnosno za neke kompromise. Zato mu je jako važno da ima uporište u SPC-u. Tako da mislim da to nije bilo baš za Dodikove uši“, kaže Popov.

Popov se dotakao i poruka ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina koji je prije nekoliko dana u Banja Luci kazao kako RS nema svoju vojsku, ali srpski narod ima. Popov smatra kako se ne zna ko više, Vulin ili Dodik, radi na destabilizaciji.

„Ne zna se ko više doprinosi tome da na verbalan način destabilizuje situaciju u regionu. Dodik svojim porukama stalno tjera inat, jer mu je kriva što nije stvorena jedinstvena vojska RS-a, pa onda pravi rezervni sastav za obilježavanja događaja i sjećanja na one ratne godine i time provocira pripadnike drugih naroda u BiH“, zaključio je Aleksandar Popov.

(Vijesti.ba)