OVO OD DODIKA NIKO NIJE OČEKIVAO: Pogledajte zbog čega sutra dolazi u Sarajevo…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovat će sutra u Sarajevu ceremoniji predavanju odgovora na Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Dodik će ceremoniji predaje odgovora na Upitnik prisustvovati u 10:45 sati u zgradi Predsjedništva BiH, najavljeno je iz kabineta predsjednika RS.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić sutra će u Sarajevu uručiti odgovore na Upitnik predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckeru.

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Hahn uručio je 9. decembra 2016. godine predsjedavajućem Vijeća ministara Zvizdiću Upitnik Evropske komisije.

Evropska komisija je tim činom zvanično započela proces pripreme mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, koji je predat Vijeću Evropske unije u februaru 2016. godine.

Srpski član u Predsjedništvu BiH od oktobra će biti Milorad Dodik ili Mladen Ivanić

Srpski član u Predsjedništvu BiH od oktobra će biti Milorad Dodik ili Mladen Ivanić
Današnjom odlukom SDS da Vukotu Govedaricu kandiduje za poziciju predsjednika Republike Srpske predizborna trka u tom entitetu postala je mnogo jasnija. Milorad Dodik i Mladen Ivanić izaći će na megdan jedan drugome kada je u pitanju pozicija u Predsjedništvu BiH.
Bit će to direktno okršaj dugogodišnjih političara, gdje će konačan rezultat pokazati pravu snagu jednog i drugog.

Ivanić je aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, dok je Milorad Dodik već godinama političar koji obnaša najviše funkcije u RS-u, tako da će mu ovo biti prvi put da se kandidira za jednu od pozicij ana državnom nivou.

Ivanić je i trenutni mandat dobio u najvećoj mjeri zahvaljujući presudnimk glasovima Bošnjaka iz manjeg bh. entiteta, a da li će u oktobru dobiti tu podršku ostaje da se vidi.

U Savezu za promjene vjeruju da konačno mogu pobijediti SNSD, dok je Dodik s druge strane uvjeren u trijumf, poručivši da će neuspjehom smatrati ako osvoji manje od 50 posto ukupnih glasova kada je u pitanju stranka.

Klix