OVO NIKO U SARAJEVU NIJE OČEKIVAO: Uhapšen jedan od najutjecajnijih ljudi u Kantonu Sarajevo…

Pripadnici Federalne uprave policije danas su, pod nadzorom sarajevskog Kantonalnog tužilaštva u akciji kodnog naziva “Balkan”, uhapsili direktora Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Nermina Drndu, te njegovog pomoćnika Hajrudina Djedovića, potvrđeno je za Faktor iz Tužilaštva KS.

Kako nam je potvrdila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, riječ je o istrazi koju Tužilaštvo Kantona Sarajevo u saradnji sa Federalnom upravom policije provode još od juna prošle godine.

– Uhapšeni se sumnjiče da su od sredina 2016. do kraja 2017. godine, od firmi koje su angažirali na održavanju puteva uzimali tri posto novca od naplaćenih faktura – potvrdila nam je Bavčić.

Oni se sumnjiče za krivična djela primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi, zloupotreba položaja i ovlaštenja, te krivotvorenje isprave.

U sklopu navedene akcije, a po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na šest lokacija na području Kantona Sarajeva, i to dva stambena objekta i četiri službene prostorije, kao i privatni sefovi u banci.

– Radi se o licima koji su u svojstvu odgovornih lica Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, tokom 2017. i 2018. godine s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi zahtijevali i primali novac i darove od vlasnika i odgovornih lica više privednih subjekata iz BiH, čija djelatnost ima veze sa izgradnjom i rekonstrukcijm puteva, a kako bi istim obezbjedili poslove kroz namještanje tendera javnih nabavki koje je provodila Direkcija – navodi se u saopćenju FUP-a.

Prilikom pretresa, do sada su privremeno oduzeti računari, laptopi, mobilni telefoni i SIM kartice, novac, dokumentacija i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Po okončanju pretresa izvršit će se kriminalistička obrada nad uhapšenima, nakon čega će u zakonskom roku biti predati Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Značajnu ulogu u realizaciji ove operativne akcije pružala je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

faktor.ba