Ovo je jedini čovjek u BiH kojeg se Dodik plaši, a to NIJE BAKIR

Gospodine Papiću, mislite li i vi da je dolazak Mirka Šarovića na čelo Demokratske stranke dobitak za opoziciju u Republici Srpskoj?
Žarko Papić: Mislim da jeste. On je stabilizovao SDS na dobar način. Šarović jeste dobar ministar, ali najviše zato što jedini radi svoj posao. Nijedan drugi ministar ne radi svoj posao. U tome je velika razlika između njega i drugih. Ali to nisu baš fantastična dostignuća. Htio bih napomenuti još nešto. Pošto SNSD, SDA i HDZ za godinu dana nisu uspjeli uspostaviti vlast, u posljednje vrijeme u krugovima opozicije, mislim tu i na SDS i Šarovića, javlja se varijanta – imamo 22 ruke u Predstavničkoj skupštini Bosne i Hercegovine, pa bi se mogla praviti nova kombinacija. Mislim da je to jako rizičan teren jer zbog sastava klubova u Domu naroda nikakva nova konstrukcija vlasti na nivou BiH nije moguća. S druge strane, Šarović je nekoliko puta rekao da oni nikad ne bi prihvatili slanje Godišnjeg nacionalnog programa za NATO u Brisel i dodao da ko god to uradi gubi izbore u Republici Srpskoj. Tu se onda čvor stvarno zavezuje. Dakle, bojim se da je to dosta klizav teren na koji je gospodin Šarović došao i možda je pravi odgovor na tu zagonetku teza Bakira Izetbegovića – o kome jednako mislim loše – koji je rekao da dok se SNSD ne predomisli ostaje status quo. Šta znači status quo? To znači da ostaje sadašnji sastav Vijeća ministara i blokada Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine – i na kraju krajeva sve će otići dođavola.

Mislite li da se Dodik plaši Mirka Šarovića?

Nebojša Vukanović: Ne da mislim, nego znam. A to pokazuju i njegove izjave. Najbolji reper koji pokazuje koga se Dodik plaši su programi Radio Televizije Republike Srpske i Alternativne televizije. Tamo se najviše napadaju gospodin Šarović, gospodin Stanivuković, gospođa Trivić i ja – i svi ostali koji su iskreni opozicionari. Teške su okolnosti za vođenje opozicione borbe jer nema slobode izbora. Građani su pod velikim pritiskom, glasovi se kupuju i kradu, prepravlja se izborna volja građana. Ali mislim da u ovom trenutku nema boljeg čovjeka od Mirka Šarovića da vodi SDS i opoziciju. I vjerujem da će se to vidjeti već naredne godine na lokalnim izborima. Biće to veliki preokret. Dara je prevršila mjeru i građani će sigurno kazniti bahatost i primitivizam koji nisu viđeni na ovim prostorima. Milorad Dodik je godinama dobijao vlast pričom o sebi kao patrioti i opoziciji kao izdajnicima koji prodaju Republiku Srpsku. Međutim, vrijeme je pokazalo ko su prave patriote, a ko su izdajnici. Mislim da je Milorad Dodik najveća nesreća koja je pogodila srpski narod s ove strane Drine u zadnjih 30 godina. I vjerujem da će ga građani kazniti na izborima.