OVO JE GORE OD HORORA: Povratnica Hiba Ramić danas mora da sjedi pored čovjeka koji joj je ubio muža…

Hiba Ramić, jedna od prvih povratnica u bratunački kraj, sjedit će u narednom mandatu u klupama Skupštine općine Bratunac. Ona je među četiri kandidata koalicije SDA-SBB koji su, zahvaljujući podršci birača, postali odbornici u lokalnom parlamentu. Uz nju, tu su i Fadila Muminović, Ćazim Jusupović i Safet Golić.

Slobodno se šeću

No, šokantna je činjenica da će Hiba skupštinsku salu i govornicu dijeliti s Miladinom Jokićem (SDS), prijeratnim policajcem, kojeg je ona javno prozvala da joj je 1992. godine iz porodične kuće odveo supruga Adema, kojem se od tada gubi svaki trag.

– Naravno da s njim nikad više nisam kontaktirala. Rekla bih da je ovo sudbina bošnjačkih povratnika. Ne gledamo mi samo njega, svakodnevno gledamo i mnoge druge koji su okrvavili ruke, a slobodno se šeću Podrinjem – kaže za „Avaz“ Ramić.

Bratunačke komšije srpske nacionalnosti ubile su još četvoricu braće Adema Ramića, Hibinog supruga, te dva bratića i jednog sestrića.

Miladin Jokić dobro je poznat bošnjačkim povratnicima u Bratunac, jer je 1992. godine, kao službenik policije, bio gospodar života i smrti. Nažalost, mnogim Bošnjacima iz tog grada zauvijek se izgubio trag, a Jokića nikada nije stigla zaslužena ruka pravde.

Jokića je pred Haškim tribunalom Miroslav Deronjić okvalificirao kao „jednog od ključnih organizatora i oficira za vezu sa tzv. paravojnim jedinicama iz Srbije“.

Najteži zločini

Upravo pripadnici tih jedinica počinili su najteže zločine nad Bošnjacima u bratunačkom kraju. Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je 2010. godine optužnicu protiv Jokića zbog sumnje da je počinio zločin protiv civilnog stanovništva. Optužnica je proslijeđena Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, koje je, uprkos velikom broju dokaza, odlučilo obustaviti daljnju istragu.

Avaz