OVO IMA SAMO KOD NAS: Otišla da operiše žuč, a kad je poslije operacije pogledala u noge zanijemila je…

Emiliji Rakić (32) iz Niša tokom operacije žučne kese u niškom Kliničkom centru, zapaljeni kabl sa aparata koji vrši tu vrstu hiruške intervencije pao joj je preko noge i napravio opekotinu drugog stepena.

U razgovoru za “Blic” ova Nišlijka kaže da je operisana 11.aprila, i navodi da će tužiti proizvođača kablova zbog opekotina koje je dobila na nozi.

-Bila sam pod anestezijom nisam znala šta se događa, ali kad sam se probudila osetila sam jak bol. Zadobila sam ozbiljnu opekotinu noge, uplašila sam se i istrpela velike bolove zbog toga. Lekari su ispričali šta se desilo, da su morali da saniraju povredu koja je nastala varničenjem kabla. Nije se desilo namerno, ali onaj ko je kriv moraće da odgovora, pa sam odlučila da podnesem tužbu protiv onih koji su kablove isporučili Kliničkom centru. Što se operacije tiče, ona je protekla kako treba, ali ovo je nešto – drugo kaže Emilija.

Nišlijka dodaje da ne krivi lekare za nezgodu, što je i potvrdila u knjizi utisaka nakon operacije.

-Zahvaljujem se osoblju na predivnoj nezi i ljubaznosti. Svi su divni i za primer, posebno se zahvaljujem Goranu (zameniku direktora KC Stanojeviću) i direktoru Pejčiću (Veroljub Pejčić, direktor Klinike za minimalno invenzivnu hirurgiju) – napisala je Emilija u knjizi utisaka.

Rukovodstvo Kliničkog centra potvrdilo je da je za incident odgovoran onaj ko im je isporučio neispravnu opremu.

Pacijentkinja je zadobila opekotine drugog stepena, zbog neispravnog kabla na elektrodama, a kako nam je objašnjeno te elektrode bile su na njenim potkolenicama i zato je upravo tu došlo do opekotina.

Pomoćnik generalnog direktora, dr Goran Stanojević objašnjava da je pred sam završetak intervencije došli do kontakt tih neispravnih kablova na elektrodama sa kožom pacijentkinje, i da joj je na potkolenici napravljena opekotina drugog stepena.

– Istog dana smo uradili merenje instalacija i ustanovljeno je da nisu u kvaru. Aparat koji je neispravan, uredno ima atest. Njega smo dali na dalju ekspertizu kako bi saznali šta se zapravo dogodilo – objašnjava dr Stanojević.

Doktor objašnjava da je pacijentkinja uspešno operisana žučna kesa, a da joj je samo jedan odsto kože na nozi pod opekotinama i da je puštena na kućno lečenje.

– Operacija je hirurški protekla kako treba, pacijentkinji je laparoskopski odstranjena žučna kesa. Pri kraju operacije osetio se miris paljevine. Opekotina je zbrinuta, pacijentkinja se oporavila i danas je otpuštena kući – izjavio je doktor Bojan Jovanović.

Klinički centar je uložio žalbu Agenciji za lekove i medicinska sredstva protiv firme „Proksima“ koja im je isporučila opremu.

blic.rs