OVO DO SAD NIKO NIJE ISPRIČAO: Pogledajte kakve je tajne otkrio Amor Mašović o masovnim grobnicama…

Dvadeset godina otkriva masovne grobnice, traga za žrtvama genocida i nestalim u Bosni i Hercegovini. Govori šta je u tom periodu urađeno i šta još treba uraditi. Podsjeća na probleme i teškoće koji su dio mukotrpnog procesa ekshumacija.

Apelira na savjest svjedoka brojnih zločina da pomognu u pronalaženju grobnica i posmrtnih ostataka žrtava. Pronalazak, ekshumacija, identifikacija i sahrana svih žrtava genocida u Srebrenici te svih stradalih u BiH obaveza je i preduvjet za normalan život u cijeloj regiji. Podsjeća da se samo u Bosni i Hercegovini i dalje traga za više od 8000 nestalih.

Mašović je istakao kako bi bilo lakše govoriti na kojim lokalitetima nisu pronađeni ostaci žrtava genocida u Srebrenici.

“Od 150 lokacija, iz koliko je do sada ekshumirano žrtava genocida, uključujući i Srbiju, žrtve nisu bile kompletne u više slučajeva. Te žrtve se nalaze u više od jedne masovne grobnice, što svjedoči monstruoznosti zločina. Nezabilježeno je u historiji takvo nešto – da se rašire kosti na toliko lokacija”, naglasio je Mašović za N1.

“Na primarnim lokacijama su išli buldožeri, raskomadali tijela, zatim su iskopali sekundarne lokacije i tu premjestili žrtve”, dodao je.

Na pitanje hoće li ikada biti sve žrtve pronađene je rekao: “Jedan objektivan odgovor, koji porodice neće boljeti da čuju, jeste da nikada ni u jednom sukobu nisu pronađene uvijek sve žrtve. Na primjer od ovih srebreničkih žrtava, jedna od žrtava je pronađena u jezeru Perućac, neke od žrtava su završile na dnu rijeke Drine i za očekivati je da neće biti pronađene sve”.

Istakao je i kako je njegova procjena da postoji najmanje 30 masovnih grobnica koje do sada nisu otkrivene i da je u nekima stotine ostataka žrtava.

“Velika većina žrtava ukopanih ni danas nije kompletna – i dalje se nalaze u drugim grobnicama. Treba pronaći i ostatke onih koji su već sahranjeni. Nemoguće je to uraditi bez pomoći onih koji su odgovorni za zločine. Dok god vlasti u Banjaluci budu širile takvu vrstu propagande kojom se negira genocid, kojom se direktno vrijeđaju žrtve, neće biti napretka. Također, oni oficiri koji su bili involvirani u zločine, oni će šutiti i nastaviti da šute dok god im neko iz Banjaluke ne kaže drugačije”, naveo je.

Naglasio je i da će traganje za žrtavama trajati dok bude postojao Institut, a istakao je i kako je BiH uvjerljivo prva zemlja u svijetu prema uspješnosti traganja za posmrtnim ostacima žrtava.