OVO DO SAD NIJE VIĐENO U RS-u| Čaka ni Dodik ovo ne radi: Pogledajte šta se desilo…

Razlog za zadržavanje možda leži i u aktuelnoj priči o formiranju paravojnih jedinica i slanju maloljetnika iz RS na obuke u Rusiji. Govorio je o tome ponovo državni ministar sigurnosti. Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić izjavio da je podići tužbu protiv Mektića zbog navoda da je Stevandić sa crvenom beretkom i crvenim kombijem maltretirao Srbe po Banjoj Luci.

Potpredsjednik NSRS izjavio je da je ministar sigurnosti BiH već upoznat sa podizanjem ove tužbe. Komentarisao je i navode Mektića o ubistvu inspektora Miodraga Šušnice.

– Odgovorno tvrdim da je Dragan Mektić osoba oskudnog znanja i rječnika koji na najpriljaviji način zloupotrebljava funkciju ministra bezbjednosti u BiH i koristi je za obračun sa političkim neistomišljenicima ne birajući sredstva, način i vrijeme, ističe potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić.

– Baš me briga što će on to da tuži, a onda da iznosi takve konstrukcije i takve nebuloze, kaže ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Ministar sigurnosti BiH tvrdi da nije rekao ništa što misli ili pretpostavlja, već kako kaže, postoji dokumentacija i zabilješke MUP-a, u kojima su izjave svjedoka koje su Stevandića povezivale sa određenim slučajem.

– Ja se nadam samo da će i ona moja sinoćna diskusija i ova moja reakcija danas isprovocirati MUP RS da zaista uzme taj predmet, aktivno radi na tom predmetu, posveti se i da se to riješi, smatra Mektić.

Mektić je istakao da je određen broj djece sa prostora RS, starosti od 14 do 20 godina boravio u Rusiji, na vojnim obukama. A za sve to postoje objavljeni video zapisi.

– Ako vlast u RS želi da pošalje nekoga na takvu vrstu obuka, pa što ne šalju svoje bliže, porodice i svoju djecu, nego uvijek po toj jadnoj sirotinji koja je ovisna o ovome, koju su doveli u ovisnost glađu, navodi ministar sigurnosti BiH.

Ministar sigurnosti BiH uvjeren je da Stevandić ni na koji način ne može uticati na njegovu buduću funkciju. O tome odlučuju drugi, na svu sreću ne takvi kao on, zaključio je Mektić.