OVO ĆE IZAZVATI SUKOB SRBIJE I HRVATSKE: Pogledajte šta su Hrvati uradili Srbiji…

Zvanični Zagreb je spriječio da se u Radnoj grupi u Vijeću Evrope razgovara o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima o članstvu Srbije u EU, objavio je Večernji list.

Radna grupa unutar Vijeća EU koja se bavi pitanjem proširenja trebala je na dnevnom redu jučerašnjeg sastanka imati i raspravu o otvaranju 23. poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, no ta je tačka skinuta s dnevnog reda zbog izostanka stava službenog Zagreba o tom pitanju, otkrio je za Večernji list dužnosnik EU upućen u sastanke radne skupine koji se održavaju iza zatvorenih vrata.

Iz izvora u hrvatskoj diplomaciji doznajemo pak da je tačka skinuta s dnevnog reda zbog “prigovora” Hrvatske. No izvori iz EU inzistiraju na tome da nikakvi prigovori iz Hrvatske još nisu formalno predstavljeni na radnom tijelu na kojem se prigovori obično iznose, već da je riječ o tome da, barem zasad, hrvatski predstavnik na sastancima o proširenju govori da nema nikakve instrukcije iz Zagreba pa ne može ništa reći.

Istovremeno, ministar vanjskih i evropskih poslova u nekoliko intervjua i javnih izjava jasno je rekao da Hrvatska neće dati suglasnost za otvaranje 23. poglavlja dok Srbija ne pristane na tri uvjeta. Prvi je poštivanje manjinskih prava, drugi je puna suradnja s tribunalom u Haagu, a treći je ukidanje nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina za područje cijele bivše Jugoslavije.

“Za odluku je potreban konsenzus, a budući da je 27 zemalja dalo suglasnost za otvaranje poglavlja, čekamo Hrvatsku da specificira svoj stav. Kako stava još nema, ta je tačka skinuta s dnevnog reda jer je ne možemo usvojiti bez konsenzusa svih 28 država”, rekao nam je izvor iz Vijeća EU. No, drugi izvor iz EU daje kritičniji pogled i kaže kako nije moguće postavljati nova mjerila za otvaranje poglavlja jer su ta mjerila već određena tokom 2014., kada ih je prihvatila i Hrvatska. Prema tom izvoru, Holandija, koja do kraja juna predsjedava Vijećem EU i želi otvoriti dva nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom, nije zadovoljna hrvatskim stavom.

U Evropskoj komisiji, koja samo predlaže, ali ne donosi odluku (ta je odluka striktno na 28 država članica), kažu da su otvaranje 23. i 24. poglavlja prvi sljedeći koraci u pregovorima sa Srbijom, no kako čekaju da se u Vijeću o tome postigne jednoglasnost.

“Rasprava je u toku i Komisija je spremna ići na sljedeće korake čim se ispuni potreban uvjet jednoglasnosti među zemljama članicama”, kaže glasnogovornica EK Maja Kocijančič.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je za Radio Beograd kako je siguran da Hrvatska “neće naići na podršku nijedne druge države članice EU”.

Klix