OVIM HOĆE DA POSTANE NAJVEĆI NACIONALISTA U RS-u: Pogledajte šta radi Ivanić kako bi nadmašio Dodika…

Došlo je do promjene na čelu tabele najuspješnijih takmičara u tradicionalnom “srbovanju”. Nakon 1. marta, lidersku poziciju od Milorada Dodika, koji je bodove u prva dva mjeseca prikupljao tezama o nemogućoj BiH ili entitetu RS kao državi, preuzeo je član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić.

To što je sve prethodne duele sa Dodikom u ovoj disciplini okončao debaklom, nije spriječilo Ivanića da i u ovoj godini okuša sreću u besmislenom dizanju tenzija zasnovanom na efemernim temama. S obzirom da je u većem dijelu BiH jučer bio neradni dan, Ivanić je višak slobodnog vremena iskoristio za surfanje po internetu, sve dok nije nabasao na fotografiju sarajevskih studenata sa pohoda u Moskvu.

Na fotografiji, pored studenata sa dvije nekadašnje zvanične zastave BiH, našao se i ambasador BiH u Moskvi Mustafa Mujezinović. I tu je članu Predsjedništva BiH sinula briljantna ideja, uprkos razočarenju zbog činjenice da prijateljska Rusija nije sama od sebe reagirala na mahanje “ratnim zastavama” po Crvenom trgu.

– Zatražit ću njegovu smjenu – kazao je sam sebi Ivanić, oduševljen vlastitom pronicljivošću, prije nego što je savjetnici za medije prenio kratke upute.

– Slušaj, Marija, nazovi Srnu, imamo zicer. Reci im da ću na prvoj narednoj sjednici zatražiti ambasadorovu smjenu, ali molim te naglasi da ću to uraditi zbog ratnih zastava BiH. Znaš, onih sa ljiljanima. E, zbog toga ću, reci im, tražiti njegovo razrješenje – izdiktirao je Ivanić na vrhuncu kreativnog zanosa.

Tri važna boda na vrućem političkom terenu u Sarajevu su osigurana. Da li su dovoljna za pobjedu u ukupnom poretku i buket prazne slame, saznat ćemo u oktobru. Međutim, čini se da je Ivanić zaboravio na činjenicu da je visina pozicije na tabeli najuspješnijih takmičara u “srbovanju” obrnuto proporcionalna broju glasova nesrba sa prostora entiteta RS, istih onih glasova, bošnjačkih, koji su ga doveli u Predsjedništvo BiH.

Ako je već odlučio ići na sve ili ništa, te ovu godinu obilježiti donkihotovskim bitkama, predlažemo Ivaniću da na dnevni red naredne sjednice Predsjedništva BiH, pored smjene ambasadora Mujezinovića, delegira i smjenu svog kolege iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića.

Može biti da je propustio zabilježiti neku od Izetbegovićevih fotografija kraj prve zvanične zastave BiH, one koja je krasila državne institucije sve do februara 1998. godine, pa ćemo mu mi predložiti jednu kako bi adekvatno dokumentirao svoj zahtjev.

Činjenica da Ivanić, poznat po imenovanjima pilićara i kamenorezaca za ambasadore, povlači pitanje smjene Mustafe Mujezinovića zbog “sporne” fotografije u trenutku u kojem Vlada RS-a troši milione na lobiranje za potrebe njegovih političkih rivala, dok ekonomski posrnulim entitetom RS marširaju paravojne formacije, te dok se na zgrade institucija neometano lijepe fotografije osuđenih ratnih zločinaca, poprilično je indikativna u kontekstu političkih kapaciteta aktuelnog i wannabe novog člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

faktor.ba