OVAKO NEŠTO NIKO NIJE OČEKIVAO: Hrvatska se naoružava. Evo ZBOG ČEGA je Kolinda prihvatila ponudu od 500 miliona!

Savet za odbranu preporučiće vladi sklapanje ugovora sa Izraelom o kupovini 12 polovnih borbenih aviona F-16 Barak

Izrael je Hrvatskoj ponudio 12 modernizovanih aviona F-16 Barak s naoružanjem po ceni od oko 500 miliona dolara. Najjača konkurencija izraelskoj ponudi je švedskog SAAB-a koji nudi 12 novih Gripena, ali bez naoružanja za 700 miliona evra. Hrvatska vlada odlučila je da prihvati izraelsku ponudu.

– Nakon duge i iscrpne rasprave o sve četiri ponude, prihvatili smo predlog o najpovoljnijoj ponudi za nabavku borbenih aviona od Izraela. Odluka je donesena jednoglasno, razmotrili smo sve elemente, od finansijskih aspekata do potreba Hrvatske. Vodili smo računa o nacionalnim interesima, našim potrebama, mogućnostima i razvoju Hrvatske – rekla je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Premijer Andrej Plenković istakao je kako se slaže s predsednicom. Zahvalio se stručnom timu Ministarstva odbrane koji je sproveo celi postupak javne nabavke.

– Vrlo smo detaljno analizirali sve aspekte ponuda, i tehničke i stručne i finansijske i strateške i smatram da je ovaj izbor plod odgovorne procedure uz punu svest da je ovo dugoročna odluka za jačanje hrvatskih obrambenih snaga i stvaranje novih sposobnosti hrvatskog ratnog vazduhplovstva. Mislim da će Vlada na temelju ovih preporuka za obranu nastaviti proceduru i donijeti konačnu odluku – dodao je.

KITAROVIĆ: VOLELA BIH NOVE, A NE POLOVNE AVIONE

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je ranije, komentarišući kupovinu borbenih aviona, da će prihvatiti onu opciju za koju stručnjaci kažu da je najbolja, kao i da bi ona volela da se mogu kupiti novi, a ne polovni avioni, ali da to nije trenutno moguće.

– Mi trenutno imamo avione druge generacije, dok drugi imaju avione četvrte generacije. Ja bih rado da možemo da kupimo nove avione, ali ne možete potrošiti novac koji je potreban za obrazovanje… I ja bih rado priuštila sebi novi Mercedes, ali onda neću imati za hranu – rekla je Grabar Kitarović, prenosi Večernji list.

Ona je negirala da ona i Vlada Hrvatske vode dvostruku spoljnu politiku, koja je došla do izražaja nedavno u slučaju Rusije.

– Ne vodimo dvostruku spoljnu politiku, možda se razlikujemo u nekim nijansama ili elementima, ali se usaglašavamo oko temeljnih državnih stavova. Mislim da je to i dobro da imamo podelu posla, da nema nekih preklapanja i da smo skoncentrisani na one delove koji su nam bitni – rekla je ona.

PENZIONISANI PILOT O IZRAELSKIM AVIONIMA: NISU DOBRA OPCIJA ZA NAS

Izraelski avioni, iako modernizovani, stari su tridesetak godina i opako su borbeno eksploatisani.

Avioni koje Izraelci nude samo su nekoliko godina mlađi od sadašnjih MiG 21. O toj je temi svoje mišljenje za Novu TV dao penzionisani hrvatski vojni pilot Ivan Selak.

– Moj stav je poznat i jasan. Izneo sam ga i ministru obrane. U igri su samo dva aviona F-16, Gripen i četiri ponuđača – SAD, Švedska, Grčka i Izrael. S obzirom na stanje hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i stanje njihove borbene komponente, infrastrukture i tehničkog sastava avion koji dolazi u obzir je noviji avion ili korišćeni avion. Ja mislim da iskorišćeni avion ne dolazi u obzir – rekao je Selak, hrvatski najiskusniji vojni pilot.

Na pitanje da li je Krstičević uvažio njegovo mišljenje, Selak je rekao da je to stvar ministra obrane i njegovog tima.

– Avioni koji će doći u Hrvatsku, a biće stariji od pilota koji će njima leteti, nisu dobra opcija za Hrvatsku – zaključio je on, prenosi Index.hr.