OVAKO NEŠTO BANJA LUKA NE PAMTI: Pogledajte kako će političari is RS-a sutra slaviti nelegalni 9. januar…

Povodom obilježavanja 9. januara u Republici Srpskoj okupili su se politički predstavnici iz tog entiteta, zajedno sa članom predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem, poručivši da taj dan niko ne može osporiti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da je ustav precizirao taj entitet kao “republiku”, koja ima određena ovlaštenja i koja je dio Bosne i Hercegovine.

“Mi smo spremni da vratimo ustavne nadležnosti ‘republike’. Ovaj 9. januar dočekujemo u stabilnosti. Želim svima čestitati Božić”, rekao je Dodik.

Istakao je da se u Republici Srpskoj rađa jedan novi patriotizam, koji je povezan sa Republikom Srbijom.

“Ovdje nikada nije bilo patriotskih osjećanja prema Bosni i Hercegovini. Stižu određena obavještenja da se trgovi nazovu 9. januar. Neke opštine su krenule u tu inicijativu. Nadam se da ćemo do sljedećeg januara to realizovati”, kazao je Dodik.

Ponovio je da je Ustavni sud politički sud.

“Pogledajte na političke razlike. Samo naivni su vjerovali da se historijska volja jednog naroda može poremetiti jednom administrativnom mjerom”, istakao je Dodik.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je da kao i svake godine 9. januar dočekuju s posebnim osjećajima.

“Polažemo vijence za one koji su dali živote za Republiku Srpsku. Ona je sve stabilnija. Svim građanima želim sve najbolje, a isto tako smo svi svjesni da svako može da doprinese razvoju Republike Srpske”, rekla je Cvijanović.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poručio je da je jako značajno da se svi sjete poginulih boraca, pogotovo na današnji dan.

“Mi imamo pravo da slavimo 9. januar i mi ćemo to činiti. Republika Srpska je donijela zakon i njega niko nije osporio. On važi. Oni koji ne uvažavaju to trebalo bi da poštuju pravnu normu”, zaključio je Ivanić.

Klix