OVA VIJEST JE UZDRMALA BOSNU: Pogledajte šta su Kolinda i Čović uradili ispred zastave BiH…

Mimo protokola predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, tokom posjete Srednjoj Bosni, posjetila je sela Ahmići i Križančevo Selo, gdje su se tokom 1993. godine dogodili najveći zločini nad Bošnjacima i Hrvatima na ovom području tokom posljednjeg rata u BiH.

“Odala sam pijetet žrtvama u miru”, rekla je predsjednica Hrvatske nakon što je obišla mjesta stradanja u Ahmićima i Križančevom Selu. Grabar-Kitarović kaže da treba razmišljati o prošlosti, ali da treba gledati u budućnosti.

“U budućnost dobrih odnosa, ne samo Bošnjaka i Hrvata, već i svih naroda i svih građana ovdje, ne samo u središnjoj Bosni, već u cijeloj BiH”, poručila je Grabar-Kitarović.

Imam džamije u Ahmićima nam je kazao kako je bio iznenađen kada je danas, 15 minuta prije dolaska predsjednice Hrvatske u Ahmiće, došao pripadnik obezbjeđenja i najavio dolazak Grabar-Kitarović. Efendija Husić je kazao da je sa njom kratko razgovarao i da ga je zamolila da prenese poruku svim vjernicima u Ahmićima.

“Ovo sigurno šalje lijepe poruke, tih nekih boljih međukomšijskih odnosa. Ova njena gesta šalje jednu lijepu sliku”, istakao je Mahir Husić, imam džamije u Ahmićima.

“Lijepo je to što je uradila. Mislim i da je trebalo, bilo bi jako ružno proći 100 metara odavde, a ne svratiti ovdje, jer ono što se desilo, ona to jako dobro zna kako i zašto”, dodao je Bilić Hazrudin, mještanin sela Ahmići.

No, drugi su sa oduševljenjem čekali da se predsjednica Hrvatske pojavi. Posjetila je fabriku furnira u Novoj Biloj, posjetila i bolnicu u istom mjestu. Sa lokalnim zvaničnicima sa ovog područja, razgovarala je kako Hrvatska može pomoći da se zaustavi odlazak ljudi.

POGLEDAJTE ŠTA SU KOLINDA I ČOVIĆ URADILI ISPRED ZASTAVE BIH

“Vidi se, ja ovdje dolazim redovito, dakle vidi se napredak, ali isto tako osjetno je da i ovi krajevi, kao i cijela BiH, kao i sama Hrvatska, pate od depopulacije, odnosno odlaska ljudi, mladih ljudi”, zaključila je Grabar-Kitarović.

Za lokalnu zajednicu, dolazak Grabar-Kitarović je od izuzetne važnosti. Hrvatska izdvaja kroz svoj budžet pomoć za Hrvate u BiH, kojima je ta pomoć potrebna. Otvoren je prostor i za privrednu saradnju

“Znamo naravno da je gospodarstvo okrenuto prije svega na stvaranje dobiti i profita, ali se kroz sustavnu priču može prepoznati interes i za one koji ulaže i za mjesta gdje se ulaže, da se to ulaganje ostvari na obostranu korist”, kazao je Tomislav Bošnjak Matić, načelnik Viteza.

Samu posjetu BiH, predsjednica Hrvatske ocjenjuje dobrom i poručuje da je o svim spornim pitanjima potrebno razgovarati za stolom, a ne putem medija.

N1