OVA PORODICA SE ODSELILA U NJEMAČKU: Pogledajte šta im se desilo nakon godinu dana…

Porodica prije godinu dana napustila rodnu grudu i otišla u Njemačku! Petočlana porodica iz Petrinje se prije godinu dana odselila u Njemačku, a kako kaže Marina Graho Popović (33), zbog te odluke se nisu pokajali. Ona za Dojče vele tvrdi da joj je sada žao što sa suprugom i troje djece nije i ranije otišla.

Mrina kaže da je suprug Ljubo najprije sam otišao u Minhen i zaposlio se kao automehaničar.

Kad je promijenio poslodavca, dobio je i veću platu. U međuvremenu je naučio i jezik, a kasnije su mu se pridružili Marina i djeca. Ona je inače po struci frizerka, ali je u Njemačkoj našla posao spremačice u jednoj porodici.

Kaže da je prednost što će na tom poslu biti uredno prijavljena i neće raditi na crno kao mnoge spremačice.

“Uskoro ću početi da radim prije podne, a uveče ću ići na kurs jezika. To će biti naporno: ujutro posao, popodne djeca, uveče kursevi, ali to će tako biti samo nekih godinu, godinu i po dana. A onda se nadam poslu u struci”, kaže Marina i dodaje da se u Njemačkoj lako može naći posao ako se zna jezik.

Marina na kursu neće naučiti samo jezik već i sve što je bitno za život u Njemačkoj – od politike, kulture i običaja. Marina i Ljubo kažu da im je najvažnije da je njihovoj djeci dobro. Selidba je teško pala njihovoj kćerki Sari (12), ali ispostavilo se da je u školi ipak dobro prihvaćena.

Prilagodile su se i druge dvije djevojčice. Lara (9) sve bolje govori njemački, a Tea (7) takođe prati nastavu bez problema, piše Dojče vele.

Porodica kaže da od plate koju zarade u Njemačkoj mogu pristojno da žive. Čak su kupili i automobil na kredit, a prošlog ljeta su mogli i na more. Nedostaje im jedino porodica, a djevojčicama najviše fali baka. Prijatelje su u novoj zemlji već stekli, pa se tako druže s hrvatskim porodicama, ali i s Nijemcima, za koje Marina kaže da uopšte nisu hladni i zatvoreni kako se o njima priča.

Alo.rs