OVA ĆE VAS IZNENADITI I RAZOČARATI: Pogledajte gdje su i šta rade djeca bh. političara…

I Bosna i Hercegovina ima svoju ‘zlatnu mladež’. .

Djeca političara, kako aktuelnih, tako i onih bivših, žive na visokoj nozi: ako ne studiraju u inostranstvu, onda se školuju na nekom od privatnih fakulteta u BiH; ako ne rade u državnoj službi, onda imaju svoje firme i voćnjake..

Vrlo je malo onih, pogotovo u federalnom dijelu naše države, koji svoje potomke nisu poslali što dalje od voljene im domovine.

Tako je jedna od dvije kćerke predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, Danijela, završila studij u Beču. Iako se njen otac nebrojeno puta stavljao u zaštitu Univerziteta u Mostaru, koju je rado isticao kao jedinu visokoškolsku ustanovu na hrvatskom jeziku u BiH, kćerki je odlučio priuštiti ‘bečku školu’. Danijela se, ipak, nakon završenog fakulteta vratila u BiH, te danas živi u Mostaru.

Bivši lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić obje kćerke odškolovao je izvan BiH. Mlađa kćerka Lucija fakultet je završila u SAD-u za vrijeme izbjeglištva, dok se starija Spomenka skrasila u Belgiji.

Njegov, pak, nasljednik, Martin Raguž, otac je četvoro djece, a svoju najstariju kćerku je odlučio školovati na Pravnom fakultetu Univerziteta u Mostaru, mada je jednom prilikom kazao da ne vidi ništa loše u tome ukoliko se opredijeli svoje obrazovanje nastaviti na nekom od univerziteta izvan BiH.

Ipak, Dodikovoj djeci prema poslovnim uspjesima malo ko se može približiti.

Sin Igor, koji je studirao na Fakultetu za ekonomiju i menadžment na uglednom Bocconi univerzitetu u Milanu, sada je suvlasnik preduzeća u vrijednosti od 2.625.095 KM!

Njegova starija sestra, Gorica Dodik Trišić – koja je godinama tvrdila da je politika ne zanima, kao i da to nije ‘posao za ženu na ovim prostorima’ – obrela se u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.

Aktuelna premijerka RS, a tadašnji entitetski ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, nakon ekspresnog volontiranja kćerke stranačkog šefa, odmah je Goricu postavila za šeficu svog kabineta.

Tako j Gorica, nakon završene srednje Ekonomske škole u Banjaluci i fakulteta koji je završila na Kipru (smjer General Business Administration), 2011. godine ‘bez nepotizma’ dobila posao u državnoj službi, kako je to Cvijanović svojevremeno objasnila, jer je ‘pokazala najbolje sposobnosti’ među desetak mladih kandidata.

Dodajmo i to da je na mjesto šefa kabineta izabrana bez konkursa, a sve je, lično, pojasnila riječima ‘da nije na poziciji državnog službenika za koju je predviđeno raspisivanje oglasa”.

Za razliku od Dodikovih potomaka, kćerke njegovog stranačkog kolege i člana Predsjedništva BiH, Nebojše Radmanovića, fakultete su završile u BiH. I kći Ana i Borjana studije su završile u Banjaluci.

Kćerka srpskog člana Predsjedništva BiH, Borjana Radmanović-Petrović, dugo je bila glavna i odgovorna urednica banjalučkih Nezavisnih novina, početkom ove godine promijenila je angažman i postala glavna i odgovorna urednica Glasa Srpske. Njenog sadašnjeg supruga Danila, Radmanović je neposredno nakon vjeridbe s Borjanom imenovao za svog savjetnika u Predsjedništvu.

Nikola Špirić, ministar finansija i trezora i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, sina Aleksandra je školovao u Banjaluci na Ekonomskom fakultetu, dok je kćerku Jovanu odlučio poslati na studij prava u Beč.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je, pak, sina poslao u London da bi završio studije finansija i bankarstva, gdje je posle i ostao živjeti, dok je kćerka studirala kod kuće, u Banjaluci.

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, odlučio je oboje djece školovati u BiH. Njegov sin Tibor studirao je na Komunikološkom fakultetu u Banjaluci, gradu u kojem se školuje i njegova kćerka Sonja.

Lider SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija ima troje djece. Najstarija, Dina, njegova je kćerka iz prvog braka koja živi i studira u Beogradu. Salko Zlatko i Asja Zara, sin i kćerka iz braka sa Aminom Lagumdžijom, trenutno se školuju u privatnim sarajevskim školama.

Salko Zlatko pohađa Internacionalnu srednju školu u Sarajevu i jako je dobar matematičar. On je, naime, na 11. juniorskoj matematičkoj olimpijadi BiH, održanoj prošle godine, osvojio najviše bodova, te je BiH predstavljao i na 17. juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja je održana u Antaliji u Turskoj.

Lider Saveza za bolju budućnost BiH i smijenjeni ministar državne bezbjednosti, Fahrudin Radončić, ima tri sina: Isaka (koji je iz prvog braka), te Irhada i Farisa iz braka sa Azrom Radončić, od koje se razveo pred izbore 2012. godine.

Jako je teško doći do bilo kakvih informacija o Radončićevim sinovima, osim da je Irhad u Sarajevu među svojim društvom poznat po ‘veselim’ zabavama koje organizuje u očevoj (ili majčinoj?) Radon Plazi.

Bakir i Sebija Izetbegović imaju samo jednu kćerku – Jasminu. Unuka prvog predsjednika BiH završila je Likovnu akademiju u Sarajevu, Odsjek za grafički dizajn, nakon čega je školovanje nastavila u Holandiji, završivši postdiplomski u Amsterdamu. Danas je vlasnica i direktorica marketinške agencije ‘Fabcat’.

Izvor: depo portal/TV BN