OTKRIVENO NEVJEROVATNO: Ovo je Dodik uradio u Sjedinjenim američkim državama – i isplatilo se

Republika Srpska potrošila je najmanje 30 miliona konvertibilnih maraka samo na lobiranje u Sjedinjenim Američkim Državama, sabrao je Klix.ba.
Vlasti ovog bh. entiteta su, gotovo od svog postojanja, uvijek imale najmanje jednu lobističku kuću kojoj su izdvajali pozamašne sume novca da “rebrendira Republiku Srpsku kao stabilan entitet”, da entitetsko rukovodstvo “portretira kao zaštitnike interesa građana” te da se suprotstavi “percepciji da je taj entitet podložan korupciji”.

Utrošak te velike sume novca vlasti RS-a su, u skladu s tridesetak sklopljenih ugovora dostupnih na stranici Ministarstva pravosuđa SAD-a, pravdali zainteresovanošću da se dođe do investitora koji bi ulagali u manja tržišta i tržišta u nastajanju, uglavnom preko srpske dijaspore u zapadnim zemljama.

Politički ciljevi lobiranja bili su da se održavaju veze i organizuju sastanci s američkim kongresmenima i promoviraju predstavnici vlasti u RS-u kao pobornici američke politike. Lobisti su, također, savjetovali i predstavljali RS u odnosima s OHR-om, PIC-om, OSCE-om, UN-om, Evropskom unijom, Vijećem Evrope i drugim međunarodnim institucijama.

Faksimil ugovora s firmom Picard Kentz & Rowe, LLP Faksimil ugovora s firmom Picard Kentz & Rowe, LLP

Voice of America je 2017. objavio da je Vlada RS potrošila blizu 30 miliona dolara iz budžeta tog entiteta na niz aktivnosti, od lobiranja, stvaranja publiciteta u medijima i podrške američkih zvaničnika, do konkretnijih ciljeva kao što je kreiranje i provođenje pravne i diplomatske strategije u odnosu na aktivnosti Ureda visokog predstavnika.

Budući da je Voice of America 2017. godine javio da je do tada potrošeno blizu 30 miliona dolara (blizu 50,4 miliona KM) na niz aktivnosti, uključujući i lobiranje, vrlo je vjerovatno da je taj iznos u međuvremenu postao još veći. Klix.ba je sabrao troškove lobiranja iz dostupnih tridesetak ugovora objavljenih na stranici Ministarstva pravosuđa SAD-a.

Odnos aktivnih i neaktivnih subjekata

Trenutno su, kako smo to ranije naveli, aktivna tri pravna subjekta koja lobiraju za ciljeve Republike Srpske: lobističke firme Myrmidon Group, LLC i McGinnis Lochridge i Ured RS-a u Washingtonu (Office for Cooperation, Trade and Investment) na čijem čelu je Obrad Kesić. Samo na njih je do sada potrošeno blizu 8,5 miliona KM.

Faksimil ugovora s firmom Myrmidon Group, LLC Faksimil ugovora s firmom Myrmidon Group, LLC

U proteklo vrijeme su, u sklopu firme Myrmidon Group, LLC, za lobiranje RS-a bili angažovani Adrian Karatnycky i George Sarcevich koji, navodi se u ugovoru, imaju snažne veze sa srpskom dijasporom u SAD-u. U ugovoru iz 2015. se navodi da će Sarcevich, koji je ranije radio kao posebni savjetnik Ministarstva finansija Srbije, “služiti kao konsultant za pitanja tržišta kapitala i sve druge aktivnosti dijaspore”.

RS se, sudeći prema ugovorima, umnogome naslanja na politiku i ekonomiju Srbije, a u gotovo svim ugovorima su RS i BiH naznačeni kao odvojeni subjekti.

Republika Srpska je iz budžeta najviše novca isplatila lobističkoj firmi Picard Kentz & Rowe koju je angažovala od 2013. do 2019. godine. Ukupno je samo toj firmi isplaćeno više od 12 miliona KM.