OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA U RS-u:”Dodik galami pa ljudi misle da je jak, a zapravo je jako slab”!

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić smatra da je na političkoj sceni u RS kulminiralo sve ono za što se naivno vjerovalo da će proći kada prođu prethodni izbori. Janjić je uveren da je Dodik nametnuo ritam koji mu u ovom trenutku odgovara, a u okviru njega i dvije ključne teme – vjernost Rusiji i „ekstremnu zloupotrebu Beograda“.

Teške riječi dva politička bloka u Republici Srpskoj ne ostavljaju građane ravnodušnim, samo je pitanje da li je narod svjestan da se radi o kampanji, ili će poput svojih političkih idola ući u obračun sa komšijama neistomišljenicima.

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić smatra da je Dodik nametnuo ritam koji mu u ovom trenutku odgovara, a u okviru njega i dvije ključne teme – vjernost Rusiji i „ekstremnu zloupotrebu Beograda“.

– Sve one koji imaju neka druga pitanja obilježava „poturicama“. Ako na to odgovorite mirno i argumentovano, većina birača će to uzeti kao slabost. Kod nas je politička kultura birača na jako niskom nivou i oni misle da je jak onaj ko galami. Objektivno, takva kampanja pokazuje da je Dodik slab – tvrdi Janjić. Smatra da je ključno pitanje hoće li opozicija uspjeti da vodi kampanju na dva nivoa – da se Dodiku suprotstavi, a da ne upada u skandale „u koje ih uvlači“, a da istovremeno argumentovano rade sa biračima.

– Ako nađu podjelu rada, da ne idu svi na Dodika već samo dva – tri čovjeka, a da se ostali posvete drugom dijelu kampanje, mislim da je tada Dodik gotov. Ako to ne uspiju, RS će se dalje vrtiti u krugu za i protiv Dodika – zaključuje Janjić.

Stručnjak za politički marketing Aleksandar Zobenica ubijeđen je da ne postoji realna opasnost da se među građanima RS dese ekscesi zbog politike jer je narod prevashodno okrenut sebi, životu i preživljavanju.

Mišljenja je da je vrlo malo birača koji su nakon posljednjih istupa SNSD odnosno SzP spremni da promijene mišljenje o njima i odluku za koga će glasati.

– Što se tiče tih izjava, mislim da su one tradicionalni dio političkog folklora na Balkanu. Budući da je ovo izborna godina, komunikacija je sasvim očekivana. Uzimajući u obzir jačinu vladajućeg bloka i slabost opozicije, mislim da će opozicija više insistirati na tom nekom napadanju vladajuće koalicije, što je normalno, ali nije baš normalno da se to dešava na ovakav način. Takođe, ni odgovori druge strane nisu korektni, ali su samo u balansu onoga kakav je napad – zaključuje Zobenica.

Međutim, politička analitičarka Tanja Topić smatra da su se građani RS podijelili po istoj liniji kao i političari i pretvorili se u navijače.

– Govorim o onim građanima koji su aktivni makar na izborima, o glasačima. Tih varnica smo već imali, pa čak i situacija gdje se posvađaju, padne neka vrsta fizičkih čarki. Zato mislim da ni u kom slučaju politički obračuni ne mogu proći bez posljedica po obično stanovništvo – kaže Topićeva za „EuroBlic“.

Prema njenim riječima, najveći problem u ovoj priči je to što nam je sve postalo normalno, pa tako i prljava politička kampanja, korupcija ili „psovanje majke po političkoj liniji“.

– Mislim da smo na prljavost političkih kampanja navikli, ovo je samo jedna od njih, samo što je prerano počela pa ćemo duže biti izloženi mrcvarenju. Posljedice po naše mentalno zdravlje tako će biti pogubnije. Ta zapaljiva retorika, tapkanje u mjestu, propadanje društva vodi ka osjećaju besperspektivnosti kod jednog dijela ljudi. To uz ostale faktore utiče na odlazak s ovih prostora – zaključuje Topićeva.

Slobodna Bosna