Otkazana SJEDNICA – sve stalo zbog Hrvata, Mektić BJESAN

Zbog nedolaska ministara iz reda hrvatskog naroda otkazana je sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sazvao je za danas sjednicu državne vlade, a kako bi se napokon otkočili procesi u vezi s funkcionisanjem izvršne vlasti.

Naime, Vijeće ministara BiH više od mjesec dana nije održalo redovnu sjednicu, a mediji su u proteklom periodu spekulisali koja politička stranka je odgovorna za nefunkcionisanje i ovog nivoa državne vlasti.

Pozivu Zvizdića danas se nisu odazvali ministri iz reda hrvatskog naroda, odnosno ministri u tehničkom mandatu koje je delegirala Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH.Ova stranka u Vijeću ministara BiH ima ministra finansija Vjekoslava Bevandu, ministra pravde Josipa Grubešu i ministricu odbrane Marinu Pendeš.

Ovakav način postupanja može se tumačiti i kao dodatni pritisak na bošnjačke političke stranke da popuste pred zahtjevima HDZ-a i SNSD-a te formiraju Vijeće ministara BiH. HDZ BiH ranije je zauzeo stav kako se Vijeće ministara BiH treba formirati bez ikakvih uslovljavanja.

Ovo predstavlja jednu vrstu pokušaja organizovane blokade najvećeg operativno-izvršnog tijela na nivou države BiH, a što se preklapa s ranijom izjavom predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da ministri iz reda hrvatskog naroda neće sudjelovati u radu Vijeća ministara BiH. Na ovaj način blokada je pored Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH obuhvatila i Vijeće ministara BiH.

Podsjećanja radi, zvanični stav SDA, najvažnijeg partnera HDZ-a i SNSD-a u formiranju državne vlasti, jeste da će novi saziv Vijeća ministara BiH biti uspostavljen tek nakon što Vijeće ministara BiH usvoji Prvi godišnji nacionalni plan (ANP), a što je uslov za potpunu aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO-u. Ovaj stav podržao je i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

Proteklih dana funkcioneri SNSD-a javno su zagovarali da BiH odustane od ANP-a, odnosno MAP-a te da saradnju s NATO-om bazira isključivo u okviru Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) po uzoru na Srbiju.