OPET ISTI PROBLEM NA BH PUTEVIMA| Kao i prije nekoliko dana: Pogledajte šta je ispalo iz kamiona i razlilo se po asfaltu…

Zbog prevrnutog teretnog vozila u mjestu Lišnja na dionici magistralnog puta M-16.1 Prnjavor-Klašnice na snazi je obustava saobraćaja.

Sudeći po fotografiji objavljenoj na Facebook stranici BHTruck, prevrnuo se kamion koji je prevozio gajbe s pivom.

Nema informacija o tome da li je neko u ovoj nesreći povrijeđen.

Saobraćaj je na ovoj dionici sada normalizovan.

Saobraćaj je zbog nepovoljnih vremenskih uslova obustavljen na putnim pravcima: Glamoč-Mlinište, Kupres-Šipovo i Rakitno-Blidinje.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na snazi je zabrana saobraćaja na putnom pravcu Ripač-Vrtoče.

Zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu otežano je saobraćanje na većini putnih pravaca u našoj zemlji, a posebno u planinskim predjelima. Dodatne poteškoće na putevima na području Bihaća, Bosanskog Petrovca i Ključa uzrokuje jak vjetar koji stvara sniježne nanose.

Zbog niskih temperatura zraka i mogućnosti stvaranja poledice na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Tarčin, brzina kretanja ograničena je na 60 km/h, dok je na dionicama Zenica jug – Sarajevo zapad i Zvirovići-Bijača, brzina ograničena na 80 km/h.

Štab Zimske službe Federacije BiH proglasio je zimske uslove vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode trenutnom stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

fokus.ba