OPERISALI JOJ (32) ŽUČNU KESU na kraju intervencije se osetila paljevina, a onda se probudila SPALJENE NOGE… Evo šta se dogodilo… (JEZIVA FOTOGRAFIJA POVREDE)

Rukovodstvo ove zdravstvene ustanove potvrdilo je incident ali i njene navode da je za ovo što se desilo odgovoran onaj ko im je isporučio neispravnu opremu

Nišlijka Emilija Rakić (32) zadobila je opekotinu drugog stepena na nozi 11. aprila tokom operacije žučne kese u Kliničkom centru jer se jedan od kablova koji se koristi na uređaju za ovu vrstu hirurške intervencije, zapalio. Ona najavljuje da će tužiti proizvoača kablova koga smatra isključivo odgovornim za peh koji joj se dogodio na operacionom stolu.

– Pretrpela sam strah i velike bolove, znam da je to nesreća ali onaj ko je za to kriv moraće da odgovara. Lekare ne mogu da okrivim, oni su svoj deo posla odradili kako treba, operacija je uspela i dobro se osećam. Međutim, zadobila sam ozbiljnu opekotinu noge…
– Ne znam tačno šta se desilo jer sam bila pod anesteticima, kada sam se probudila osetila sam užasan bol. Lekari su mi tada ispričali šta se desilo, te da su morali da mi saniraju povredu koja je nastala varničenjem kabla. Iz tog razloga odlučila sam da podnesem tužbu protiv onih koji su kablove isporučili Kliničkom centru – priča Emilija.

– Operacija je hirurški protekla kako treba, pacijentkinji je laparoskopski odstranjena žučna kesa. Pri kraju operacije osetio se miris paljevine, video sam da je došlo do kuršlusa neutralne elektrode na kablu te da je pacijentkinja zadobila opekotinu na nozi. Opekotina je zbrinuta, pacijentkinja se oporavila i danas je otpuštena kući – kazao je Bojan Jovanović, koji je operisao Emiliju.

Goran Stanojević, pomoćnik direktora KC za hirurška pitanja naglasio je da je ova ustanova uložila žalbu Agenciji za lekove i medicinska sredstva protiv firme “Proksima” koja im je isporučila opremu.
– Odmah smo obavestili dobavljača koji je je na osnovu tendera dobio posao snabdevanja naše ustanove ovom opremom. Takođe, uradićemo ekspertizu svih ostalih kablova istog proizvođača jer ih imamo još na lageru. Smatram da naše krivice nema jer smo postupali po proceduri propisanoj za ove slučajeve, uključujući i proveru opreme pre početka operativnog zahvata. Sve je bilo u redu, taj kabl je korišten tokom prethodnih operacija jer je za višekratnu namenu, niko nije mogao da predvidi to što se desilo – kazao je Stanojević.
Da Emilija ne krivi lekare za nesreću posvedočila je i njena beleška u knjizi utisaka dva dana nakon operacije.
Zahvaljujem se osoblju na predivnoj nezi i ljubaznosti. Svi su divni i za primer, posebno se zahvaljujem Goranu (zameniku direktora KC Stanojeviću) i direktoru Pejčiću (Veroljub Pejčić, direktor Klinike za minimalno invenzivnu hirurgiju) – napisala je Emilija.
Telegraf.rs