OGLASIO SE MIRO LAZOVIĆ: Dodikove izjave su notorna glupost, RS je rezultat agresije Miloševićevog režima…

BiH je međunarodno priznata država, a entiteti su rezultat ratnih dešavanja, kaže bivši predsjednik Skupštine BiH i direktni učesnik mirovnih pregovora u Daytonu 1995. godine Miro Lazović, komentarišući izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika o tome kakko je RS nadređena državi BiH.

– Sasvim je jasno da se Dodik u kontinuitetu, kad god se nalazi u Srbiji, dodvorava Srbiji na način da ponižava vlastitu državu BiH i da daje izjave koje apsolutno nisu tačne. On zna često ponoviti da je BiH zajednica sastavljena od dva entiteta, što je notorna glupost, jer je Republika BiH samo promijenila ime u Daytonu i nastavila je da funkcioniše pod imenom BiH. Spominjući njen kontinuitet u prvom članu Dejtonskog sporazuma potpuno je jasno da su dva entiteta samo dijelovi BiH koji su u Daytonu prihvaćeni. Potpuno je jasno da je BiH suverena država, koja je primljena u UN 22. maja 1992. godine, kada entiteti nisu ni postojali. Entiteti su rezultati ratnih događanja, a RS je rezultat agresije Miloševićevog režima od 1992. do 1995. godine – pojasnio je Lazović.

U svom medijskom nastupu za TV Pink Dodik se dotakao i Kosova, kazavši kako bi se pitanje Kosova i RS-a zajedno trebali naći na dnevnom redu.

– Dodikove izjave u kontinuitetu u posljednjih 10 godina su problematične, koje bi trebale da budu predmet pažnje pravosudnih institucija. Uvijek kada otvoreno negira državu BiH i kada priziva njeno nestajanje, trebalo bi reagirati tužilaštvo. Potpuno je jasno da su najslabija karike bh. društva tužilaštvo i pravosuđe, koji dopuštaju da se na taj način stvara jedna klima unutar BiH koja proizvodi nestabilnost, nevjericu, koja kod ljudi dovodi do frustrirajuće situacije da je država upitna. Ne može se RS porediti sa Kosovom. Zna se da je Kosovo međunarodno priznata država, kao rezultat Miloševićeve pogrešne politike prema tom dijelu Srbije, a RS je samo entitet unutar BiH i ona se uopće ne može vezati za Kosovo, kao neki pravni subjekt – dodao je Lazović.

Faktor.ba