OGLASIO SE I BAKIR: Obećavam, nijedan borac neće doći u situaciju da nema sredstava za život…

Nakon otvaranja parka Fortica, visoka delegacija na čelu s Bakirom Izetbegovićem i Denisom Zvizdićem položila je cvijeće na mostarskim Šehitlucima, te prisustvovala Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu.

Izetbegović je u svom obraćanju kazao kako Bosna i Hecregovina postoji hiljadu godina, a da od toga 530 nije bila nezavisna zemlja.

“Nezavisnost i izgradnju državnosti počeli smo prije dvadeset i šest godina. Neki se pitaju, da li je to moralo biti tako. Moralo je, alternativa je bila podjela zemlje i slobodi nema alternative. Mi smo postali politički faktor koji nije velik, ali bez njega nema više nikakve kalkulacije”, kazao je u uvodu Izetbegović.

Izetbegović je u Mostar došao saobraćajnicama koje su do malo prije njegovog polaska bile blokirane.

“Nisam znao da li ću moći doći da podignemo zastavu i da ovdje zajedno proslavimo veliki praznik. Tunel su bili blokirali demobilisani borci nezadovoljni svojim statusom. Sve dugujemo njima i sve ćemo učiniti da oni budu zadovoljni. Danas obećavam, niti jedan demobilisani borac neće doći u situaciju da nema sredstava za život”, nastavio je Bakir Izetbegović.

Dodao je kako je evropski put jedina prava platforma za razvoj Bosne i Hercegovine, ali od toga neće biti ništa ako se ne prestnemo svađati i prepirati.

“Jedina realna budućnost je ona koja je prihvatljiva svima u ovoj zemlji, a to je budućnost u kojoj se svi osjećaju komotno. Evropski put BiH je godinama bio u zastoju, u posljednje tri godine smo se uspjeli pokrenuti. Vraćeni smo na evropski kolosjek bez obzira na brojne koji su nas s njega htjeli zbaciti”, kazao je Izetbegović, naglasivši da na evropskom putu nama veličanja ratnih zločina, da to jednostavno trebaju prihvatiti svi.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara kazao je kako Mostar ima posebnu simboliku za vrijeme državnih praznika, zbog svoje multničnosti i kulturno-historijskog naslijeđa.

“Grad je ovo koji je uvijek bio stjecište kultura, religija, različitih civilizacija. Nažalost prepoznatljiv je i po urbicidu, strašnom razaranju u posljednjem ratu, te konačno i putevima reintegracije kojima sada ide. Mostar će ponovo biti simbol zajedništva, jedinstva u različitostima”, naglasio je Zvizdić.

Zvizdić je kazao kako je jučerašnji dan bio poseban i kako je predaja upitnika Evropskoj uniji najljepši poklon za Dan nezavinosti.

Klix