OBJAVLJENI DETALJI UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA: U lidera kosovskih Srba pucano je iz…

Predsjednik Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda (SDP) Oliver Ivanović (65) umro je jutros u Zdravstvenom centru u sjevernom dijelu Mitrovice na Kosovu nakon što je na njega nepoznata osoba ispalila više hitaca iz pištolja.

– Koliko znamo za sada, zadobio je pet prostrijelnih rana. Odmah je prevezen u bolnicu, doktori su pokušali da ga reanimiraju, ali nije bilo spasa, izjavio je njegov advokat Nebojša Vlajić, kako ga citira Beta.

Glavni tužilac Tužilaštva u Mitrovici potvrdio je za kosovske medije da je Ivanović podlegao ranama.

Direktor Kliničko-bolničkog centra u sjevernom dijelu Mitrovice Milan Ivanović izjavio je da su ljekari te zdravstvene ustanove u 09:15 konstatovali smrt predsjednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. 

Tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici Šićiri Sila izjavio je za prištinski portal Expres da je na Ivanovića pucano iz automobila u pokretu. Sila je za portal naveo da su na Ivanovića ispaljena najmanje tri hica. 

– Nepoznati napadač pucao je na Olivera Ivanovića iz automobila u pokretu, izjavio je Sila, navodeći da se ubistvo dogodilo ispred sjedišta Građanske inicijative SDP u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. 

Policija Kosova potvrdila je da su odmah nakon dobijanja informacija o ubistvu Olivera Ivanovića, pripadnici policije na licu mesta pronašli materijalne dokaze koji trebaju biti upotrebljeni u daljem istražnom postupku.

Sat vremena od oružanog napada, oko 09:15, u ulici Vojvode Putnika pronađeno je zapaljeno vozilo marke Opel Astra bez registarskih oznaka, za koje policija sumnja da je povezano sa slučajem ubistva.

Na konferenciji za novinare u Kliničko-bolničkom centru u sjevernom dijelu Mitrovice Milan Ivanović je izjavio da je čelnik GI SDP primljen u bolnicu s najmanje pet prostrijelnih rana u gornjem dijelu prsnog koša.

– Primljen je bez znakova života. Ljekari su preduzeli sve neophodne mere, od 8:30 do 9:15 nije došlo do uspostavljanja srčane funkcije i u 9:15 je konstatovana smrt.

PRONAŠLA GA KOMŠINICA. Stranačka kolegica i saradnica Olivera Ivanovića Ksenija Božović tvrdi da niko nije čuo pucnjavu u kojoj je ubijen Ivanović i dodaje da ga je ispred stranačkih prostorija pronašla  komšinica koja se vraćala iz prodavnice.

– Spremala sam se da krenem na posao. Sekretarica je bila u kancelariji. Našla ga je prva komšinica koja je izašla da kupi hljeb i vraćala se iz prodavnice. Vidjela ga je da leži ispred kancelarije – IZJAVILA je Božović, piše Kurir. 

Komšinica je, kako dodaje, obavijestila sekretaricu koja je pozvala Hitnu pomoć.

– Sve se dogodilo u roku od dvije, tri minute. Nije se čula pucnjava…ako je četiri, pet metaka u njemu, pronađene su tri čahure – izjavila je ona.

OSUDA EU. Evropska unija “snažno je osudila” ubistvo Olivera Ivanovića i pozvala sve strane da pokažu “mir i da se suzdrže” kako bi zakon i pravosuđe na Kosovu obavili svoj posao.

Zbog žalosnog čina ubistva Olivera Ivanovića razgovori u okviru dijaloga prekinuti su, izjavila je predstavnica za javnost Evropske komisije Maja Kocijančič. Inače, u utorak se u Bruxellesu, nakon više od godinu pauze, trebao nastaviti dijalog između Srbije i Kosova na tehničkom nivou.

EU je uputio i saučešće, prije svih Ivanovićevoj porodici.

“Očekujemo od kosovskih vlasti iz oblasti vladavine prava da ne štede truda kako bi našli i izveli počinioce pred lice pravde bez odlaganja. EULEX će u tome pomoći vlastima u okviru svog mandata”, izjavila je Kocijančič.

BIOGRAFIJA OLIVERA IVANOVIĆA. Oliver Ivanović rođen je 01.04.1953. godine u selu Rznić kod Dečana. Osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Bio je pitomac Vojne akademije u Zagrebu, ali je napušta posle tri godine. Završio Mašinski fakultet u Mitrovici, a u Prištini je diplomirao i na Ekonomskom fakultetu.

Radio je u mitrovačkom transportnom preduzeću “TransKosovo”, fabrici keramičkih pločica “Mozaik” i predstavništvu firme “Hepok” iz Mostara. Od 1991. do 1998. bio je na čelu sportskog centra u Kosovskoj Mitrovici. Na mjestu zamjenika generalnog direktora kompanije “Feronikl” iz Glogovca proveo je period do 2004. godine, kada je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje za Kosovo i Metohiju.

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno vijeće Ivanović je predsjednik njegovog Izvršnog odbora za sjeverno Kosovo. S tog mjesta smijenjen je 2001. godine. Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.  Od 2008. nalazio se mjestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Bio je član Socijaldemokratske partije koja više ne postoji. Bio je instruktor i međunarodni karate sudija. Bio je i predsjednik karate kluba “Trepča”.

Ivanović je bio optužen za krivično djelo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine, a nakon poništavanja prvostepene presude, branio se sa slobode. Podsjetimo, prije tri godine je lišen slobode i više od dvije godine proveo je u pritvoru zbog optužbi za ratne zločine protiv kosovskih Albanaca. Pušten je da se brani sa slobode u četvrtom mjesecu prošle godine, a u sedmom mjesecu mu je zapaljen automobil u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

doznajemo.com