OBJAVLJENA FOTOGRAFIJA PREMINULE PORODILJE: Familija sumnja da Sabina nije dobro liječena…

Porodilja Sabina Marković (21) iz Niša preminula je u ponedjeljak ujutro na niškoj Klinici za infektivne bolesti od komplikacija izazvanih morbilama. Ova žena liječena je na Klinici od 16. januara, a njena beba je takođe zaražena morbilama i trenutno je na Dječijoj klinici za interne bolesti.

Prema izjavi prof. dr. Miodraga Vrbića, žena je primljena s teškom kliničkom slikom morbila i upalom pluća. Iako je primala terapiju, nije mogla da se izbori s virusom. Zasad na Klinici nemaju pouzdane informacije da li je bila vakcinisana.

– Njen imunitet je bio posebno osetljiv zbog nedavnog porođaja. Inače, kliničku sliku morbila dobila je nekoliko nedjelja prije nego što je primljena na našu kliniku, tako da je očigledno došla prekasno. Moj apel je svima da se jave čim osjete otežano disanje ili gubitak svesti. To su sigurni simptomi da se stanje sa morbilama komplikuje i da je neophodno bolničko zbrinjavanje – navodi dr. Vrbić, koji dodaje da se na Klinici trenutno nalazi još jedna mlađa žena u teškom stanju: “Do ponedjeljka je bila na aparatima, ali joj se stanje blago poboljšalo pa smo je skinuli s aparata za vještačko disanje”.

U familiji preminule tvrde kako joj u ambulanti Zavoda za medicinu rada nisu na vrijeme uspostavili pravu dijagnozu, zbog čega je izgubljeno dragocjeno vrijeme.

– Moja snaha je nedjelju dana pogrešno liječena, ljekar joj je dijagnostikovao alergiju, a imala je boginje – tvrdi Marina Ćerimović, svekrva preminule Sabine, koja se porodila početkom decembra i rodila djevojčicu. Sabina je iza sebe ostavila još jedno dijete staro 14 mjeseci.

Očajna svekrva tvrdi da niko nije sumnjao da je Sabina oboljela od malih boginja sve dok joj se nisu pojavile ospe.

– Prije petnaestak dana počela je da kašlje i dobila je visoku temperaturu. Odmah je otišla kod ljekara u obližnju ambulantu gdje su joj prepisali injekcije. Poslije pet dana po tijelu su joj se pojavile ospe, opet je otišla doktoru, a oni su joj kazali da je dobila alergiju. Meni je to bilo sumnjivo, i insistirala sam da joj se da uput za bolnicu. Kada smo otišli na Infektivnu kliniku, ljekar nam je kazao: “Šta ste čekali, žena je u kritičnom stanju”, tvrdi Marina, kako je citira `Telegraf`.

Zavod za medicinu rada u čijem je sastavu ambulanta u kojoj se Sabina liječila, nije želio da komentariše optužbe njene rodbine. Oni su naveli samo da je ona liječena u skladu sa simptomima koje je pokazivala u trenutku kada se obratila ljekaru.

“Podaci o zdravstvenom stanju pacijenata predstavljaju naročito osetljive podatke o ličnosti pacijenta, pa se oni mogu dati samo na zahtev suda ili porodice”,  navodi se iz ove ustanove, čije osoblje izražava najdublje saučešće zbog smrti porodilje.

Beba preminule porodilje je takođe zaražena morbilama, ali ima laku kliničku sliku i trenutno je u izolovanom dijelu Dječije klinike za interne bolesti.

– Djevojčica je sa bakom otkako joj je majka primljena na Kliniku. Ima upalu pluća, ali dobro reaguje na terapiju – doznaje se na ovoj klinici, na kojoj se trenutno od morbila liječi osmoro mališana.

Ovo je treća žrtva epidemije ospica u Srbiji. Dvadesetogodišnji mladić iz Beograda preminuo je 27.12. zbog komplikacija izazvanih malim boginjama na Klinici za infektivne i tropske bolesti, potvrđeno je u Kliničkom centru Srbije.

Od komplikacija nastalih virusom morbila preminuo je i dvogodišnji Jakov R. iz Niša. Dječak je desetak dana bio na aparatima za disanje, ali i pored velikih napora ljekara nije uspio da prebrodi morbile. Jakov nije vakcinisan, a morbile su nepovratno oštetila njegova pluća i srce.

doznajemo.com