NOVINARI OTKRILI VELIKU TAJNU BEOGRADA: Pogledajte zašto je Dodik potreban Vučiću?

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o odnosu između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika. Sagovornici su bili Izabela Kisić, izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije, i Dragan Bursać, novinar i kolumnista portala Buka iz Banjaluke.

Bilo je riječi o tome zašto u posljednje vrijeme nijedan značajni politički događaj u Srbiji ne može da prođe bez Milorada Dodika, o čestim Vučićevim sastancima sa predsjednikom Republike Srpske, zašto se Vučić nikada nije ogradio od Dodikovih izjava o ujedinjenju Srbije i Republike Srpske, o Vučićevom ignorisanju opozicije u Republici Srskoj i njegovoj otvorenoj podršci Dodiku uoči oktobarskih izbora u Bosni i Hercegovini, da li Rusija preko Dodika, svog vjernog saveznika, šalje poruke Vučiću, zašto Vučić govori o Bijeljini kao da je to grad u Srbiji, kao i o tome da li je Dodik prije svega potreban Vučiću da bi u vreme, kada mora da donese teške odluke kojim se Srbija odriče Kosova, poslao poruku da će taj gubitak biti kompenzovan dobitkom Republike Srpske.

Omer Karabeg: U u posljednje vreme u Srbiji ne prođe nijedan značajniji politički događaj bez Milorada Dodika. Čas drži govor u Aleksincu na obiljeležavanju godišnjice NATO bombardovanja Srbije, čas je u Zrenjaninu, a u Beogradu je bar jedanput nedjeljno i vrlo često se susreće sa Vučićem. Zašto je Dodik toliko prisutan u Srbiji?

Izabela Kisić: Dodik se pojavljuje u Beogradu kad god hoće i javno govori bez ikakve najave kao da je ovdašnji političar i kao da ovde živi. Mislim da Vučić zapravo koristi Dodika i da mu je Dodik potreban u kontekstu rešenja statusa Kosova. Naime, Vučićevo okruženje – tu mislim na nacionalističku intelektualnu elitu i delove njegove stranke i vlade – insistira da Republika Srpska bude neka vrsta kompenzacije za gubitak Kosova, pa u tom smislu zbližavanje sa Dodikom Vučiću dobro dođe.

Srpski pasoš

Dragan Bursać: Prije svega, Dodik nije samo predstavnik bosanskih Srba, on je i državljanin Srbije, a mislim da je i građanin Beograda. To je, naravno. moguće u nakaradnoj politici i nakaradnom sistemu. Rekao bih da Dodika u Srbiji smatraju dobrim dečkom iz unutrašnjosti. On je na sebe preuzeo sav onaj nacionalizam, svu onu nacionalističku retoriku, koju gospodin Vučić ne može da koristi u zadnje vrijeme. Složio bi se da se u Srbiji na Republiku Srpku gleda kao na teritorijalno proširenje srpske države.

N1/RSE