NOVI ZAKON: Prodavnice moraju biti zatvorene nedjeljom!

Danas stupio na snagu novi zakon prema kome prodavnice moraju da ostanu zatvorene nedjeljom. Zakon je predložio vodeći poljski trgovački sindikat koji je tražio da zaposlenima bude omogućeno da se odmore i provedu vrijeme sa svojom porodicom, prenijela je agencija AP.

Zakon je podržala vladajuća konzervativna partija, dok su mu se usprotivile opozicione partije uz upozorenje da bi na desetine hiljada radnika moglo da izgubi posao.

Prema novom zakonu države Poljske, zabrana će se najprije primjenjivati dvije nedjelje u mjesecu, a predviđa da se poveća na tri nedjelje u 2019. godini i na kraju sve nedjelje u 2020. godini, izuzev u nedjeljama pred Uskrs i božićne praznike.
Alo.rs

Zvizdićeva poruka Dodiku: Samo BiH ima kontinuitet državnosti, RS to nikada neće biti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je jučerašnju manifestaciju otvaranja zdravstvene ustanove u Istočnom Sarajevu, ponovo iskoristio da pošalje negativne i radikalne poruke te je u nekoliko navrata entitet Republika Srpska nazvao državom, na što je danas reagirao Denis Zvizdić.
Predsjednik RS jučer je u Istočnom Sarajevu svečano otvorio Polikliniku u sastavu Bolnice u istočnom Sarajevu. Dodik je rekao da je Poliklinika napravljena “isključivo sredstvima države Republike Srpske.

Apsurdne i iracionalne izjave Milorada Dodika kojim pokušava osporiti državnost Bosne i Hercegovine i krivotvoriti stvarni status entiteta Republika Srpska, lažno je nazivajući “državom”, predstavljaju opasan pristup prizivanja neustavnog i nezakonitog djelovanja.

“Bizarni Dodikov pokušaj da predizbornu kampanju za člana Predsjedništva BiH, kao najviše državne institucije, započne negiranjem države Bosne i Hercegovine, još jednom pokazuje hipokriziju njegovog vlastitog političkog stava i predstavlja jos jedan u nizu blijedih pokušaja da na ‘toplom režimu’ održi opsjenu o nepostojećem ‘državnom’ statusu entiteta RS-a”, poručuje Zvizdić.

Ali, kako to kaze njemačka politička teoretičarka Hannah Arendt: “Ukoliko neko ko se u vezi sa nekom temom stalno bavi demagogijom postiže određeni uspjeh, utoliko je vjerovatnije da će postati žrtvom svojih vlastitih izmišljotina”.

“Zato podsjećam Milorada Dodika da je Dejtonski mirovni sporazum, za čije se dosljedno poštivanje upravo on javno zalaže, potvrdio kontinuitet državnosti BiH i da Republika Srpska, kao jedan od dva entiteta, nema niti će ikada imati državne atribucije. Na ukupnoj povrsini od 51.197 km2, postoji i postojace samo jedna država, a to je Bosna i Hercegovina sa svojim punim suverenitetom, teritorijalnim integritetom i međunarodnopravnim subjektivitetom”, istakao je Zvizdić.

Zbog toga su ovakve i slične zapaljive izjave, pa makar bile i u dnevnopolitičke svrhe, opasne i štetne po unutarnje odnose u BiH, jer nas vraćaju unazad kada cijeli svijet od BiH očekuje da se nastavi kretati naprijed.

“Država Bosna i Hercegovina, a ne nekakve fantomske paradržavice, je posljednjih godina na evropskom putu napravila značajan iskorak i to su prepoznali svi relevantni međunarodni faktori, ali nažalost ne i pojedini domaći političari poput g. Dodika, koji u nedostatku svježih ideja i programa, nude samo retrogradnu političku retoriku”, navodi se u reagiranju predsjedavajućeg Zvizdića.
Klix.ba