NOVI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU POČINJE: Pogledajte koga je napala turska artiljerija…

Oružane snage Republike Turske izvele su artiljerijske napade na terorističke položaje PYD/PKK, u sjevernom sirijskom gradu Afrinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Do napada je došlo prilikom obraćanja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Elazigu. On je tom prilikom kazao:

“S operacijom u Idlibu uništavamo zapadno krilo terorističkog koridora. Ako se teroristi u Afrinu ne budu htjeli predati, sve tamo ćemo im srušiti na glavu, neka se zna.”

Prema informacijama do kojih je došao novinar AA, turske artiljerijske jedinice s položaja u Reyhanliju i deeskalacijskoj zoni u Idlibu, su izvele topovske napade na položaje PYD/PKK u Arfinu.

Ispaljeno je najmanje 36 topovskih granata na regije Basufan, Cinderes, Deyr Bellit i Raco.

Bijeg od Assadovih snaga: U kampovima u Idlibu 200.000 civila

Burak Karacaoglu/Esref Musa – U kampovima na sjeveru sirijskog Idliba nalazi se 200.000 Sirijaca koji su zbog rata i sukoba napustili svoje domove, javlja Anadolu Agency (AA).

Bježeći od napada članova terorističke organizacije ISIS i snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada spas su pronašli u izbjegličkim kampovima u Idlibu.

Lokalni izvori navode da su u posljednjih mjesec dana civili napustili više od 120 sela na istoku Hame i jugu Idliba i smjestili se u kampove na sjeveru Idliba.

Svoje domove napustili su s nešto novca i nekoliko stvari koje su ponijeli u rukama. Međutim, i u kampovima se suočavaju sa teškim životnim uslovima. Dolazak zime i niske temperature ne pomažu Sirijcima koji samo pokušavaju preživjeti rat koji je počeo još 2011. godine.

Mnogi zimske dane provode na ulici, u vozilima ili u improvizovanim šatorima. Uzrok je to brojnih zdravstvenih problema.

Jaber Owed je u Idlib stigao iz Sincara. Prema njegovim riječima, civili su zbog napada napustili 74 sela u Hami, Sincaru i okolini.

“Nisam uspio ponijeti ni lične dokumente. Sve je ostalo. Gdje god da se skriješ avioni su tu i bombarduju”, ispričao je Owed koji živi u skladištu s još 40 osoba.

Iz Sincara je izbjegao i Muhylif El Halaf.

“Nismo znali šta da radimo. Rekli su nam da su nam se približile režimske snage i njihove pristalice. Nismo znali šta da uzmemo iz kuće. U putu smo donijeli odluku gdje da idemo”, rekao je Halaf.

aa.com.tr