NOVA DODIKOVA BLAMAŽA: Austrijski političar zažalio zbog dolaska u Banju Luku…

Šef kluba zastupnika ekstremno desničarske Slobodarske stranke (FPO) u Parlamentu Republike Austrije Johann Gudenus boravio je danas u Banjoj Luci na obilježavanju tzv. “dana RS-a”.

Gudenus i Dodik: Dobri prijateljiDodik je bio i gost na Gudenusovom vjenčanju

Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik poziv za sudjelovanje je uputio i zamjeniku austrijskog kancelara i predsjedniku FPO-a Heinz-Christian Stracheu koji se nije pojavio u Banjoj Luci, a reakcije koje su uslijedile pokazuju i zašto.

Naime, Gudenus se našao u problemima i morao se pravdati nakon što su se mediji u Austriji zainteresirali za cijeli slučaj. Od Vlade Austrije i FPO-a zatražili su komentar da li Gudenus, kao zastupnik stranke koja učestvuje u vladajućoj koaliciji, i na koji način, sudjelovanjem u obilježavanju nelegalnog “dana RS-a” šalje političke poruke BiH.

– Gudenus je u Banjoj Luci bio u privatnom kapacitetu. On ni u kakvoj funkciji ispred Vlade Republike Austrije nije putovao u taj bosanski grad – navodi se u saopćenju FPO-a upućenom novinskoj agenciji APA.

Istovremeno, Gudenus je u svojoj izjavi istaknuo da se “podrazumijeva da poštujemo teritorijalni integritet BiH”.

Zvanični vladini izvori u Beču nisu željeli posebno komentirati ovaj događaj, ali je glasnogovornik Vlade Republike Austrije Peter Launskz-Tieffenthal na insistiranje portala ORF.at poručio da “Gudenus nije u BiH putovao u ime Vlade Republike Austrije”.

– Austrija stoji uz teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ne miješa se u unutrašnja pitanja i s tim u vezi ne podržava nikakve separatističke ambicije – kazao je glasnogovornik.

Iako FPO i Vlada Republike Austrije ne žele prisne političke odnose Gudenusa i Dodika, njih dvojicu to ipak nije spriječilo da ostvare bliske lične kontakte. Poznaju se odranije, a Dodik je prisustvovao i vjenčanju austrijskog političara u Banjoj Luci, odakle je Gudenusova supruga.

Gudenus je danas u Banjoj Luci u ime svog šefa Strachea primio orden RS-a na laneti, ali je u Austriji taj događaj komentarisan izuzetno negativno. Austrijska državna televizija izvijestila je da isti orden nose i ratni zločinci Radovan Karadžić i Biljana Plavšić.

faktor.ba