NOĆ SE PRETVORILA U DAN OD EKSPLOZIJA: Pogledajte amaeričkki napad na Siriju…

Američke, britanske i francuske snage pogodile su Siriju zračnim napadima rano u subotu, kao odgovor na napad hemijskim oružjem koji se desio prošle sedmice u sirijskom gradu Dumi, piše BBC.
Američki predsjednik Donald Trump objavio je kasno u petak da je akcija izvedena.

U napadima je pogođen glavni grad, Damask, kao i dvije lokacije u blizini grada Homsa, saopćio je Pentagon.

“Naredio sam oružanim snagama SAD-a da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanima s kapacitetima za hemijsko oružje sirijskog diktatora Bashara al-Assada”, rekao je Trump na televiziji iz Bijele kuće.

Trump je rekao da je spreman produžiti akciju sve dok Assadova vlada ne prestane koristiti hemijsko oružje, prenosi BBC. Kazao je da je prošlosedmični napad djelo čudovišta, a ne čovjeka.

Napad na Siriju najveća je intervencija zapadnih sila protiv Assada u sedmogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji.

Rusija je u Siriji intervenisala 2015. godine na strani Assada.

Nakon napada su uslijedile i prve reakcije. Rusko ministarstvo odbrane je saopćilo da nisu pogođene ruske snage u Siriji.

Britanska premijerka Theresa May potvrdila je da u akciji učestvuju i britanske oružane snage ističući da vojna sila trenutno nema učinkovitu alternativu.

Reagirao je u ruski ambasador u SAD-u i poručio da je neprihvatljivo i nedopušteno uvrijediti ruskog predsjednika Vladimira Putina, a da je to ovim napadom učinjeno.

Prema dosadašnjim informacijama, u napadu je korišteno 30 raketa, a nije bilo smrtno stradalih.

Trump nakon napada u Siriji: Ovo je odgovor na napade hemijskim oružjem čudovišta Assada

Predsjednik SAD-a Donald Trump je u svom obraćanju svjetskoj javnosti objavio da je intervencija u Siriji koju je sa saveznicima započeo noćas odgovor na nedavni hemijski napad u Dumi, pobunjeničkoj enklavi u okolini Damaska za koji optužuje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.
“Naredio sam oružanim snagama SAD-a da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanim s kapacitetima za hemijsko oružje sirijskog diktatora Bashara al-Assada. U toku je zajednička operacija s oružanim snagama Francuske i Velike Britanije”, rekao je Trump.

Naglasio je da će nastaviti s napadima sve dok sirijski režim ne prestane koristiti hemijsko oružje i ponovio da je sprečavanje proizvodnje, upotrebe i širenja hemijskog oružja njihov cilj.

“Ovo su precizni napadi na mete povezane s hemijskim naoružanjem. Ono što se dogodilo nije uradio čovjek, već čudovište”, rekao je aludirajući na Bashara al-Assada.

Dodao je kako se države mogu procjenjivati na osnovu toga ko su im prijatelji i postavio pitanje Rusiji i Iranu.

“Koja država želi biti povezana s masovnim ubicom nedužnih muškaraca, žena i djece? Putin je 2013. obećao cijelom svijetu da će uništiti cjelokupan sirijski arsenal hemijskog oružja. Nedavni napad Bashara al-Assada i ova intervencija su posljedica neispunjenja Putinovog obećanja. Rusija mora odlučiti hoće li nastaviti ovim mračnim putem ili će se priključiti civilizovanim nacijama. Nadam se da ćemo se jednog dana slagati s Rusijom, možda čak i s Iranom”, zaključio je Trump.

Klix