NJENI PRECI SU ODAVDE OTIŠLI UOČI PRVOG SVETSKOG RATA: Jedva čeka da posjeti Zemlju svojih predaka, a pogledajte iz kojeg je mjesta ova LJEPOTICA KOJA JE usput da kažemo TUŽITELJICA (FOTO)

Jako želim da vidim Srbiju – rekla je ona
Želela bih da posetim Srbiju, zemlju mojih predaka, poručuje Natalija Poklonska, deputat Državne dume Rusije. Kako saznajemo, bivša glavna tužiteljka Krima mogla bi u skorije vreme da poseti našu zemlju.
Kada budem tačno znala kada ću doći obavezno ću vas o tome obavestiti i sa zadovoljstvom ću razgovarati sa predstavnicima medija i sa srpskim zvaničnicima, jer zaista imam jaku želju da posetim Srbiju, kao što sam već rekla, domovinu mojih predaka, ističe Poklonska.

– Jako želim da vidim Srbiju i da tamo boravim. Srbija je država toliko bliska Rusiji da je nemoguće odvojiti je od nje. Mi moramo zajedno da napredujemo i da zajedno budemo sve snažniji i jači. I tako će i biti – jasna je ona.

Poklonska nije mogla da kaže iz kojeg dela Srbije potiču njeni koreni, ali je istakla da joj je želja da to sazna.

– Znam da su moji preci otišli iz Srbije uoči početka Prvog svetskog rata. Njih je car Nikolaj Drugi prihvatio i oni su prešli u Donbas, tj. Slavjanoserbiju. Tamo su nastavili da žive, ali su oni poreklom iz Srbije. Iz kojeg sela, iz kojeg grada – ne znam, ali pokušaću da to saznam – navodi Poklonska.

Često govore: “Kosovo je Srbija, Krim je Rusija”. Šta vi mislite o tome?

– Mislim da dvojni standardi, koje danas primenjuju neke zapadne zemlje, jasno odgovaraju na to pitanje. I ne može tako, to nije međunarodno pravo, to je pravo kauboja: ‘Hoću – priznajem, neću – ne priznajem. Hoću – tražim dozvolu da bombardujem suverenu državu, neću – ne tražim'… Neko može, a neko ne može. Ali to vreme je prošlo, to je istorija. To je loša istorija i nju treba zaboraviti. Mislim da od krimskog referenduma počinje nova istorija u međunarodnom pravu – rekla je Poklonska.

Sa Natalijom Poklonskom razgovarali smo tokom održavanja 4. Jaltinskog ekonomskog međunarodnog foruma na istorijskom mestu – u Livadijskom dvorcu, mestu na kojem su Staljin, Čerčil i Ruzvelt 1945. godine zapečatili sudbinu posleratne Evrope.

U trenutku kada se u svetu formira novi, policentrični svetski poredak i kada su odnosi Rusije i SAD pali na najniži nivo još od Hladnog rata, pitali smo Poklonsku da li je svetu potrebna “nova Jalta” i da li bi Livadijski dvorac mogao ponovo da bude mesto sastanka lidera dveju velesila?

– Znate, to je veoma dobra ideja da Tramp i Putin pregovaraju u Livadijskom dvorcu, zato što je Livadijski dvorac rezidencija našeg Svetog Nikolaja Drugog i carice Aleksandre Fjodorovne. I carska porodica je veoma volela to mesto. Ovde su zidovi ispunjeni srećom, ovde je nemoguće ne radovati se. Ovde sve sija od ljubavi i zato je ovo mesto blagosloveno. Smatram da je veoma dobra ideja da predsednik Amerike i naš predsednik Vladimir Vladimirovič, baš ovde imaju sastanak. Putin bi mu pokazao Krim, da na ulicama nema tenkova i automata, da ovde sve cveta, gradi se, razvija se i da je jedinstveni Livadijski dvorac veoma pogodan za dobre, uspešne pregovore – kaže Poklonska.
espreso.rs