Njena smrt šokirala je mnoge: Tragična sudbina svima nam drage pjevačice

Silvana Armenulić bila je jedna od najvećih zvijezda Jugoslavije koja je uvažavala veliku slavu.

Tragično je nastradala u automobilskom udesu, sa samo 37 godina.

Njena smrt šokirala je mnoge koji su je voljeli, a bila je obožavana ne samo zbog glasa, već i zbog načina odijevanja, ponašanja i nesvakidašnje ljepote.

“Smederevo, 10. oktobra 1976. godine. Oko 21.30 sati na magistralnom putu Beograd – Niš kod Kolara dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj su život izgubili Miodrag Jašarević, šef narodnog orkestra RTB-a, popularna interpretatorica narodnih pjesama Silvana Armenulić i njena sestra Mirjana Barjaktarević”.

Ovako je glasila vijest o smrti po mnogima najveće zvijezde narodne muzike nekadašnje Jugoslavije.

Silvanino djetinjstvo

Rođena je u Doboju 18. maja 1939. godine kao Zilha Barjaktarević, kćerka Hajrije i poslastičara Mehmeda Barjaktarevića. Bila je jedno od desetero braće i sestara, a kao maloj život joj nije bio lak. Kao dijete oboljela je od tada smrtonosne difterije i samo je čudom uspjela da preživi, ali njen mlađi brat Hajrudin nije. Njihov otac je to jako teško podnio, zbog čega se odao alkoholu a sav teret i pritisak odgajanja djece na sebe je preuzela njihova majka Hajrija.

Polazak u školu

Zilha se upisala u osnovnu školu 1947. godine. Njen talent za muziku bio je uočljiv nastavnicima, pa je počela da svira mandolinu, a ubrzo i da pjeva.

– Zbog svega što nas je snašlo maštala sam o danu kad ću se majci skinuti s vrata – pričala je Silvana svojevremeno.

Muzički počeci

Sa šesnaest godina Zilha se odselila kod svoje tetke u Sarajevo i počela da pjeva po kafanama. Zapazio ju je harmonikaš Ismet Alajbegović Šerbo, koji je, oduševljen njenim glasom, htio da je priključi svom orkestru. Pošto je bila maloljetna, za to joj je bilo potrebno odobrenje roditelja, koji su se u početku tome oštro protivili. Ipak, ona nije mogla da ide putem koji su joj oni odredili i to su ubrzo shvatili.

– Pa neka bude pjevačica kad baš hoće – rekao je na kraju njen otac koji je u to vrijeme već digao ruke od svega.
Tako je u kafani Topola na Ilidži počela karijera najveće zvezde u historiji jugoslovenske novokomponovane narodne muzike.

Teška iskustva

– Danas se naježim kad uđem u kafanu. Trebalo je izdržati neprijatnosti i poniženja. Ko nije bio među pijancima, ne zna koliko je to strašno. To govorim ja koja sam pjevala u boljim lokalima, mogu da zamislim kako je onim pjevačicama u raznim prčvarnicama gdje ih većina gostiju gleda i sluša bez poštovanja – priznala je pjevačica svojevremeno.

Brak sa Radmilom

Silvana je, poučena lošim iskustvima sa brojnim pijanicama sa kojima se susretala, odbijala mnoge udvarače, međutim, jedan joj je privukao pažnju, a ono što ju je fasciniralo bila je činjenica da on nikada ne pije ništa osim soka od maline. Poslije nekoliko mjeseci zabavljanja, u jesen 1961. godine, Radmilo je zaprosio Silvanu. Vjenčali su se 26. oktobra, bez znanja roditelja. Poslije sklapanja braka otišli su u kafanu Vidin kapija, da bi poslije toga Radmilo odveo suprugu u roditeljski stan. Do tada ju je krio jer je kao jedinac iz bolje beogradske kuće strahovao da roditelji neće prihvatiti kafansku pjevačicu za snahu. Međutim, oni su mu samo zamjerili što je sve to krio od njih, što je ranije nije predstavio i pozvao ih na svadbu.

Veliki uspjeh

Siilvana je pjevala narodnu muziku, sevdalinke i starogradske pjesme. Najveći uspjeh je postigla kada se pojavila u seriji “Ljubav na seoski način“ i tada je otpjevala pjesmu “Šta će mi život“. Ploča sa ovom pjesmom prodata je u preko 300.000 primjeraka.

Tragedija

Desetog oktobra krenula je na koncert, a u automobilu sa njom bila je i njena sestra. Nesreća se dogodila na putu Beograd – Niš, kod mjesta Kolari. Zajedno sa njom poginula je i njena sestra Mirjana (Merima) Barjaktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RT Beograd, koji je i vozio automobil. Cijela bivša Jugoslavija ostala je u šoku nakon smrti pjevačice.

Avaz.ba