NJEMAČKI MEDIJI PIŠU O BOŠNJACIMA: Kažu da su Bošnjaci iako su masovno ubijani…

Berlinski list “Die Tageszeitung” je objavio tekst svog balkanskog dopisnika Ericha Rathfeldera, u kojem se navodi da “njegovi prijatelji, kolege i poznanici iz Njemačke ponovo odlaze u Bosnu.”

– Kada moji prijatelji, kolege ili poznanici svojim prijateljima, poznanicima ili kolegama govore o namjerama da putuju u Bosnu, moraju im objasniti neke stvari. “Šta, ideš u Bosnu? Kako neko može putovati u zemlju u kojoj je prije 25 godina u ratu počinjeno toliko zločina i silovano toliko žena. Zar to nije opasno?”, piše pored ostalog Erich Rathfelder u listu “Die Tageszeitung” (taz).

Erich Rathfelder tekst počinje tako što opisuje scenu kako on sa prijateljima sjedi u kafiću preko puta katedrale u Sarajevu. “Zvona zvone. Nekoliko časnih sestara izlazi iz crkve. Djeca se igraju na platou ispred crkve gdje se nalazi i statua pape Ivana Pavla II koja je tu postavljena prije tri godine. Pitam prijatelje da li šta primjećuju? Nakon dugog ćutanja Georg iz Traunsteina odgovara: “Ne vidim grafite”.

– Zaista. U gradu u kojem žive uglavnom muslimani (85 posto) nalazi se spomenik papi i “niko u gradu nije došao na ideju da oskrnavi bistu pape porijeklom iz Poljske. Zgrada jevrejske zajednice, sinagoga i Jevrejski muzej nikada nisu napadnuti. Sarajevo je jedini grad u Evropi u kojem nije potrebna policija kako bi čuvala jevrejske institucije”.

-Turisti su iznenađeni. Dakle, još postoji duh tolerancije, duh suživota različitih religija i naroda u tom gradu. Uprkos razarajućem ratu i opsadi srpskih trupa od 1992. do 1995. godine.

Rathfelder dalje piše o turističkiim destinacijama u Sarajevu, posebno Baščaršiji i njenim malim zanatskim radnjama, buregdžinicama, bosanskim restoranima brze hrane i kafanama u kojima se služe alkoholna pića. On piše da se uprkos milionima artiljerijskih granata ispaljenih na Baščaršiju, tragovi rata skoro ne vide.

– Bosna je, kažem prijateljima, sada, više od 20 godina poslije rata postala najsigurnije mjesto u Evropi. Ovdje nema napada, a u Sarajevu žene mogu noću same doći kući. Nakon toga ušutim. To, iako je istina, zvuči kao turistička reklama. Sada nisam spomenuo da Bošnjaci, dakle bosanski muslimani, koji u ratu nisu samo bili žrtve nego su, kao u Srebrenici, masovno ubijani, ne vrše osvetu. Posjetioce ne treba opterećavati sa previše informacija. U tom slučaju im se mora detaljno govoriti o bosanskom islamu, stavu bosanskih muslimana, mržnji, a osjećaj za osvetom bi samo škodio njihovoj vlastitoj duši. Taj islam je drugačiji od istočnog radikalnog islama – piše Rathfelder u tekstu koji je objavio “taz” i navodi da BiH posjećuje veliki broj turista, kako iz susjednih zemalja, kao što su Srbija i Hrvatska, tako i iz cijele Evrope, Italije, Francuske, Njemačke, Austrije, ali i Turske i arapskih zemalja, prenosi Deutsche Welle.

– “Domradio” je na svojoj internet stranici pisao o sastanku članova Predsjendištva BiH sa papom Franjom u Vatikanu.

– Prilikom razgovora su svi istakli zadovoljstvo dobrim odnosima – navodi “Domradio” i podjseća da se prilikom susreta prije svega radilo o međureligijskom dijalogu, unutarpolitičkoj situaciji u zemlji, ali i ulasku BiH u EU. Članovi Predsjedništva BiH i sam papa su obećali da će jačati međusobno razumijevanje među religijama i narodima. Kada je riječ o unutrašnjopolitičkoj situaciji, primarni zadatak je pružanje perspektive mladima i nastavak rada na mirnom suživotu između Bošnjaka, Srba i Hrvata – javio je “Domardio”.

faktor.ba