Nikšić: Bosno, ovo je MAJKA SVIH NAŠIH GREŠAKA

Članovi Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u nedjelju će izabrati novog predsjednika SDP-a. Ovim povodom razgovarali smo s aktuelnim predsjednikom i kandidatom za novog predsjednika SDP-a Nerminom Nikšićem koji je u razgovoru za Klix.ba otvoreno kazao kako smatra da SDP nije pogriješio zbog nekoaliranja sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.
Zašto ste se odlučili kandidovati za predsjednika SDP-a?

Smatram da je SDP pokrenuo neke značajne političke i društvene procese. Tu mislim na održavanje obećanja da nismo isti kao svi drugi i da nećemo biti vlast po svaku cijenu. Održali smo to obećanje, pokrenuli formalizaciju Bh. bloka, demokratizirali i pokazali kako funkcioniše demokratizovana partija gdje se o odlukama raspravlja među većim brojem članova. Iza nas su teške odluke i još veći pritisci, a slobodno ću reći i medijski reket. Izdržali smo sve napade i te procese treba nastaviti, jer posao nije završen i pred nama su novi izazovi. Svoju kandidaturu gledam kao nastavak započetih procesa. Tu je svakako i daljnja stabilizacija SDP-a, jer od porazne 2014. godine nije prošlo toliko da bi se sve stiglo popraviti, iako naš rezultat jeste rastao.

Čime niste zadovoljni u aktuelnom rukovodstvu stranke? Da možete vratiti vrijeme, šta biste promijenili?

Neću upasti u zamku da kao predsjednik partije iznosim lične stavove koji će sutra štetiti SDP-u. Bilo bi opet pogrešno misliti da se nema šta popraviti u partiji, jer prostor za poboljšanje uvijek postoji. Mislim da smo generalno napredovali, što pokazuje i rast od 50 posto na izborima. SDP je u posljednje četiri godine imao zaista mnogo izazova, jer pored izbora kojima se bave sve stranke, mi smo radili i na unutrašnjoj demokratizaciji, povratku povjerenja glasača te izradi Plana 10 kao jedini subjekt koji je napravio stvaran i realan plan.

Pioniri smo u unutarpartijskoj demokratiji i sigurno da se na tom putu utrošilo više vremena nego u partijama gdje odlučuje jedan čovjek ili nekoliko probranih. Siguran sam kako su zato naše odluke kvalitetnije. SDP je ozbiljna partija i nismo skloni ishitrenim rješenjima.

Kako biste ocijenili trenutno stanje SDP-a na političkoj sceni?

SDP je zadobio povjerenje glasača i održao obećanje glasačima da neće pričati jedno pred izbore, a zatim izmisliti bilo kakav razlog da brzo zauzme fotelje. Zadobili smo povjerenje i građanima pokazali da se u SDP mogu pouzdati. Na izborima smo doživjeli rast i podnijeli teške medijske napade. Mislim da nisu uspjeli u tome, zapravo, ovo je dobra prilika da građani vide kako smo održali obećanje uspkos svim pritiscima i da nam mogu vjerovati.

Tamo gdje smo u vlasti, kao u Kantonu Sarajevo, napravili smo pomake u veoma kratkom roku. Zbog toga mislim da SDP ima pozitivnu sliku među progresivnim svijetom i građanstvom. Nažalost, nismo ostvarili izbornu pobjedu da bismo mogli nesmetano donositi odluke na višim nivoima. Ipak, Kanton Sarajevo je dobra ilustracija za sve da se uvjere kako bi izgledala vlast da je SDP dobio više glasova. Mi u SDP-u planiramo kroz Bh. blok testirati povjerenje na lokalnim izborima, gdje ćemo ponovo ponuditi principe i realne planove.

Da li je Bh. blok donio dobro socijaldemokratiji?

Bh. blok je politička alijansa, odnosno, okvir kroz koji jačamo svoju poziciju građanskih stranaka i umjesto populizma i nacionalizma utječemo na stvarne promjene. Podsjećam, u parlamentu jednako vrijede i pozicioni i opozicioni glasovi i tu nastavljamo borbu. Tako da Bh. blok i socijaldemokratija nisu u takvoj vrsti veze, nego čine operativnu okosnicu i okvir za zajedničko djelovanje. Ipak, socijaldemokratske vrijednosti su ugrađene i vode Bh. blok u djelovanju.

Smatram da je Bh. blok dobar politički projekat kao brana etno-nacionalnoj politici. Građani trebaju znati da čim se oforme tri nacionalna bloka to korak i do administrativne, odnosno, neke vrste teritorijalne podjele i zauzimanja resursa. Mi smo odbili biti dio jednog od tih blokova i legitimirati nacionalnu podjelu resursa koji pripadaju građanima. Nema dileme da je socijaldemokratija prisutnija nego ikad na političkoj sceni, a vjerujem uskoro i na lokalnom nivou.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba

Prema vašem mišljenju, da li je SDP pogriješio odlukom da ne koalira sa SDA?

SDP nije mogao pogriješiti iz nekoliko razloga. Obećali smo glasačima dosljednost i to smo ispunili. Testirali smo odluku na Glavnom odboru i rekli da nećemo ići s nacionalnim strankama. Naše članstvo je to pozdravilo u velikoj mjeri. Izgleda da je majka svih naših grešaka kada pomislimo da SDA hoće da se promijeni. Naime, dok su nas pozivali da se navodno zajedno suprotstavimo razgradnji države, u isto vrijeme od prvog dana nisu bili iskreni.

U javnosti su govorili o patriotizmu, iza vrata su predali sve poluge SNSD-u i HDZ-u. Ne moram ni spominjati napade i pritiske preko medijske mašinerije. Kakve su to predispozicije nove vlasti ako na prvim stepenicama imate neiskren odnos. SDP ne bi mogao provesti svoje planove, iznevjerio bi javnost i pobrao sve kritike kao i u periodu od 2010. do 2014. godine, kada smo već imali iskustvo rada sa SDA. Također, dugujem reći da smo mi bili jasni kako nećemo, osim sa SDA, ni s HDZ-om i SNSD-om.

Šta ukoliko SDA, SNSD i HDZ BiH ne uspiju formirati vlasti u dogledno vrijeme? Namjerava li se u tom slučaju SDP aktivno uključiti u pregovore o formiranju vlasti?

Mi u SDP-u smo željeli da kao Bh. blok napravimo vlade, osim u Sarajevu, i u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu bez SDA i HDZ-a. Imajući u vidu da je u USK vlast također formirana bez SDA, da pokažemo kako može funkcionirati takva vlast. Kada to pokažemo, da nakon pola godine dođemo kao najjača grupacija u državnom i federalnom parlamentu i ponudimo svoje rješenje i za više nivoe vlasti. Nažalost, iz poznatih razloga nismo uspjeli, a DF je donio odluku da napusti Bh. blok i uđe u koaliciju sa SDA. Dva puta smo na svojim organima odbili opciju da uđemo u razgovore o formiranju vlasti sa te tri stranke koje ste spomenuli i SDP ne mijenja stavove organa partije tek tako, jer bi tada institucija unutrašnje demokratije SDP-a postala besmislena.

Danas je očito kako nikakva vlast na višim nivoima svakako nema smisla. Domovi naroda su već formirani i tu se nalazi ključ svega. SDA računa da će građani to zaboraviti, ali njihovim glasanjem za delegate HDZ-a i SNSD-a država je već unaprijed blokirana za naredne četiri godine. Oni imaju većinu za vlast i svu moć, otežu i igraju političke igre čak dotle da su bili spremni odustati od NATO puta. SDP bi sa svojim izbornim kapacitetom mogao biti samo ikebana i preuzeti odgovornost za tuđe promašaje.

Kako odgovarate na kritike vaših protukandidata?

Svako ima pravo na svoje mišljenje. Barem u SDP-u to nije upitno. Smatram da je, sve dok vodimo fer i poštenu kampanju, to dobro za SDP. Kao trenutni predsjednik prešutim neke neosnovane optužbe zbog višeg cilja i interesa cijelog SDP-a. SDP je bitniji od ove kampanje i to je moja vodilja. Ja još uvijek vodim SDP i to ne ostavlja mnogo vremena za bavljenje ni kampanjom, a pogotovo svakim komentarom na moj rad. Da se malo našalim, priznat ću sud svoje partije, članica i članova SDP-a koji će o tome odlučiti u nedjelju.

Ukoliko pobijedite u utrci za predsjednika, kakvu politiku SDP-a mogu očekivati članovi? Šta možete obećati?

SDP će nastaviti voditi poštenu politiku, kako prema članovima tako i prema biračima. S nama će biti načisto jer smo pokazali da nećemo pogaziti riječ i obećanje koje im damo. Ono što je sasvim sigurno jeste da ćemo raditi na daljnjoj stabilizaciji unutarpartijskih prilika i dešavanja. To podrazumijeva i finansijsku stabilizaciju partije, koju je sistematski već osmislio stručni tim ljudi koji je imao zadatak da to uradi. Time ćemo osnažiti naše unutrašnje redove kako bismo se što više mogli posvetiti jačanju Bh. bloka i nastavku borbe protiv nacionalističkih stranaka i njihovih satelita.
Ostatak pročitajte na Klix.ba.