Nezavisni blok o posjeti Grabar-Kitarović: Smaranje vlastitih naroda

Povodom posjete Bosni i Hercegovini predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Nezavisni blok je saopćio da ona može doći isključivo na savjetovanje s trojicom članova Predsjedništva BiH o trikovima za obmanjivanje i smaranje vlastitih naroda.
– Grabar-Kitarović, kao i bh. trojac, pokazali su ozbiljne namjere bavljenja isključivo dizanjem tenzija, stvaranjem lažnih kriza i međusobnim optužbama, pa čak i lažnih protokola o dolasku. Predsjednica RH možda dolazi u BiH da se upozna sa najnovijim trikom iz lepeze loših poteza bh. vlasti, sage o neusvajanju budžeta FBiH i raspuštanju Parlamenta – saopćeno je.

Loading ad
Kako se navodi u saopćenju Nezavisnog bloka, “i Grabar-Kitarović i naš trojac su svoje mandate iskoristili za srozavanje ugleda dvije države”.

– Ništa nije napravljeno, nema sporazuma o granici, nema dogovora o imovini i politički odnosi su na najnižem nivou od kraja rata. Nema razlike ni između autobuskih stanica u BiH i Slavoniji i Dalmaciji. Svi su puni mladih ljudi koji odlaze trbuhom za kruhom. Ono što BiH treba je da na izborima u oktobru dobiju vjerodostojnu političku alternativu, a Hrvatskoj to želimo isto naredne godine. Što se tiče izbornog zakona: ministri vanjskih poslova EU su u oktobru u Zaključcima o BiH kazali kako HDZ-ov prijedlog nije dobar. Nadam se da će predsjednica Grabar-Kitarović u BiH držati zajedničkog zaključka 28 zemalja članica EU, kojoj pripada i država koju predstavlja. Nama treba podrška u uvođenju standarda u biračkim procesima, transparentnosti i uvođenju elektronskog glasanja kako bi vratili povjerenje svima u BiH u izborni proces i spriječile krađe i manipulacije koje su nam se dešavale u prošlosti i to je u tom pravcu očekujemo podršku i prijedlogu izmjena Izbornog zakona kojega je predložio Nezavisni blok – izjavio je predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH Senad Šepić, navodi se u saopćenju.

– Predsjednica RH uspjela je godine reformi i modernizacije baciti na smetljište prije godinu dana, kada je u Washingtonu molila vlasti SAD-a da utiču na Sud u Hagu kako bi presuda protiv šestorke išla u korist njene politike. Presuda je pokazala njene diplomatske rezultate – saopćeno je.

(Vijesti.ba / FENA)