NEZAPAMĆEN DOGAĐAJ NA SUDU BiH: Svjedok trebao svjedoćiti protiv Nasera… Međutim on je učinio nešto nevjerovatno…

Svjedočenjem Milomira Lazarevića, svjedoka optužbe, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Naseru Oriću, ratnom komandantu Armije BiH u Srebrenice kojeg Tužilaštvo BiH skupa s Sabahudinom Muhićem tereti za ratni zločine na području ove općine u julu 1995.godine!

No svjedok Tužilaštva BiH, koji je u vrijeme ratnih sukoba u Srebrenici bio pripadnik Vojske RS-a, svjedočio je danas ustvari u korist optuženog Orića te i na ovaj način raskrinkao laži zaštićenog svjedoka 01, koji je prije 15 dana svjedočio videolinkom iz Srbije.

Krio se u kući

Lazarević je na pitanje tužioca Miroslava Janjića ispričao da je u vrijeme sukoba u Zalazju bio sakriven u potkrovlju kuće Dragana Rakića, zajedno s još pet vojnika jer su se tu sakrili nakon što im je “pukla linija i ostali su bez municije”. No, on je ispričao da je kasnije čuo, ali da nije vidio da su se iz druge kuće, za koju on nije ni znao da se nalaze također vojnici RS, pojedini počeli predavati a da je tu ispred navodno došao i Naser Orić kojeg nije vidio.

Svjedok je ispričao da je zaključio da je riječ o Oriću jer mu se vojnik Armije BiH obratio s riječima da je među zarobljenima između ostalih i Slobodan Ilić.

Lazarević je nakon toga ispričao da je čuo iz potkorvlja kuće gdje se krio da je neko od vojnika htio da tuče drugog zarobljenika Milosava Ilića, ali da to nije dao Naser Orić.

– Orić nije dao da se tuku zarobljenici. On je rekao: Mi nismo ni četnici ni ustaše, mi smo vojska BiH, njima će suditi Vojni sud – ispričao je svjedok optužbe Lazarević.

Pojasnio je Sudu da vjeruje da je to Orić govorio jer je on komandovao tim vojnicima, i da je prepoznao po glasu Orića koj se vojnicima obraćao četiri puta putem megafona.

Svjedok je kasnije ispričao da misli da su ispred kuće gdje su bili zarobljeni vojnici došao kamion koji je zarobljenike pokupio.

On je na pitanje tužioca Janjića ustvrdio da nakon toga nije čuo nikakavu pucnjavu i da je kasnije, u oko pola osam navečer napustio skiveni objekat i uputio se prema Sasama. Indikativno je međutim da je ključni zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH 01 na ročištu prije 15 dana kazao da je upravo Orić u Zalazju lično ubio sudiju Slobodana Ilića i da je pucao rafal po zarobljenicima koji su bježali iz kuća. Ovaj svjedok danas je rekao da nije ni čuo ni vidio bilo koje ubistvo niti je čuo pucnjavu.

Odgovorio je da ne zna šta je bilo s zarobljenicima i da ih on kasnije nije vidio. Kazao je da od zarobljenih koji su odvedeni, kazao da poznaje samo Petka Simića.

Odbranu, tačnije advokaticu Lejlu Čović zanimalo je da li je moguće da je osobi koja govori na megafon iskrivljen glas što je svjedok potvrdio, ali i je opet ponovio da nije vidio kamione koji su došli po zarobljenike, nego da pretpostavlja da su ih kamioni zarobljenike pokupili. Strikno je rekao da u Zalazju nije ni vidio Orića nego da je zaključio da je to on putem onoga što je čuo.

Čović je pitala i svjedoka gdje su bili poliožaji vojske RS u Zalazju na što je on rekao na Starom groblju, Oblom brdu i Starom Zalazju i da su ti pripadnici imali minobacače, pam, brodski top i da su bili koliko zna dobro naoružani da su se na tom području vodile žestoke borbe.

Svjedok 01 lagao

Ona je pitala svjedoka, ako bi neko tvrdio da pripadnici Armije BiH bili u Zalazju oko 11 sati da se može reći da to nije tačno, što je svjedok i potvrdio.

Odbrana je ustvari ispitivanjem ovoga svjedoka željela dokazati da je zaštiženi svjedok 01 lagao kada je tvrdio da je bio prisutan na groblju u 11 sati i da je akcija već bila završena u 12 sati i da je nakon toga hodao po selu slobodan.

I takve tvrdnje pobijene su svjedočenjem Lazarevića jer je on reko da su se žestoke borbe u Zalazju vodile do 17 sati.

Avaz