NEWSWEEK EKSKLUZIVNO OBJAVIO ISTRAŽIVANJE: Rusija podržava separatiste u BiH, Dodik je…

“Bosna i Hercegovina, mala nacija na jugoistoku Evrope, poznata po krvavom ratu devedesetih godina mogla bi se opet približiti oružanom konfliktu”, rečenica je s kojom počinje tekst objavljen na portalu Newsweek.

“Ekskluzivno: Nova Ukrajina? Rusija podržava vojsku separatističkih političara, pokazuju istraživanja”, naslov je teksta kojeg je potpisila novinarka Cristina Maza.

“Bosna na ruskom slomljenom bloku: Potencijal za nasilje i koraci kako to spriječiti” naslov je izvještaja koji je objavljen u petak, a otkriva opsežnu vojnu nakupinu u Bosni i Hercegovini, navodi Newsweek.

U tekstu stoji da predsjednik Rusije, Vladimir Putin podržava srpske separatiste u BiH, kako bi spriječili Sarajevo da se integriše sa Zapadom. Stručnjaci upozoravaju da se ovom dinamikom može da ostvariti konflikt u srcu Evrope – sličan Ukrajini.

Newsweek navodi, oslanjajući se na dokumente u čijem se posjedu nalaze, da se vojska okuplja u Republici Srpskoj, gdje većinski žive Srbi, a lokalna policija i drugi sigurnosni dužnosnici dobijaju vojni trening od Rusije, zajedno sa vojnom opremom.

“U međuvremenu, Moskva podržava formiranje srpskih nacionalističkih paravojnih grupa u Bosni i Hercegovini”, stoji u tekstu.

Izvor tvrdi da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podupire sve to, i da je zagovarao referendum o otcijepljenju od BiH, uprkos tome što je međunarodna zajednica ocijenila da bi takvo glasanje, odnosno referendum, bilo ilegalno.

Newsweek navodi da Dodikovi odnosi sa Moskvom mogu eventualno rezultovati konfliktom, a da kako se približavaju izbori u oktorbu, raste ozbiljna prijetnja oružanim konfliktom.

“Posljednjih nekoliko godina Rusija širi svoju ekonomsku i sigurnosnu aktivnost na Zapadnom Balkanu”, stoji u izvještaju kojeg prenosi Newsweek, te da je “Moskva udvostručila pomoć podršci Republici Srpskoj, Miloradu Dodiku i njegovim secesionističkim aspiracijama”, navodi se u tekstu Newsweeka u kojem se oslanjaju na istraživanje US Foreign Policy Reasearch Institute-a.

U tekstu se navodi da Rusija nije bila oduševljena pristupanjem Crne Gore NATO-u 2017. godine, te da je to uzrokovalo zategnutost odnosa između Kremlja i vodstva Crne Gore.

“Eksperti tvrde da se radi na scenariju u kojem se to ne može desiti BiH, zemlji koja graniči sa EU”, prenosi Newsweek.

“Za Moskvu, Republika Srpska predstavlja prikladnu ranjivost koju mogu koristiti da destabiliziraju Evropu u trenutku kada to odaberu”, izjavio je Michael Carpenter, bivši zamjenik sekretara odbrane zaduženog za Rusiju, Ukrajinu, Euroaziju i Balkan za Newsweek.

“Ako se Moskva bude osjećala pribijenom uz zid, Rusija će iskoristiti priliku da Dodik krene sa referendumom za nezavisnost. To je situacija u kojoj se radi”, navodi se.

Newsweek je naveo da je Republika Srpska nabavila 4.000 komada oružja u protekle dvije godine, te da je Dodik javno obznanio da je Vlada RS kupila 2.500 dugih cijevi za potrebe lokalne policije.

Portal je u jednom dijelu teksta kazao da pojedini analitičari misle da u RS ima mnogo više oružja nego što je zvanično registrovano, te da u kompletnoj Bosni i Hercegovini ima više od 500.000 komada oružja u posjedu civila, a sve su ostaci iz rata od 1992. do 1995. godine.

Navodi se da su vlasti u RS-u javno objavile da policiju i sigurnosne snage treniraju operativci iz Rusije, što je zabrinulo dužnosnike EU.

Uprkos svemu tome, Dodik je više puta putovao u Moskvu, stoji u tekstu.

“Znamo da je Dodik pijun, znamo da putuje u Moskvu i priča sa ljudima koji su povezani sa Kremljom. Oni mu manje-više govore šta da radi”, izjavio je Carpenter.

Prema izvještajima na koje se oslanja Newsweek, Rusija je svoju inkluziju u BiH započela 2012. godine, posredstvom lokalnih organizacija i NVO sektora, čime su postali dio lokalnih zajednica.

“Te grupe imaju tri zajednička imenioca. Podržavaju ekstremni srpski nacionalizam, jaki su u svojim ruskim osjećanjima i osnovani su u proteklih šest godina”, navodi se u izvještaju.

“Njihov plan je najbliže usklađen s onim Srpske pravoslavne crkve, saveznika od vitalne važnosti za ove grupe, pružajući političko-ideološku i logostičku potporu, vjerovatno usmjeravajući sredstva iz inostranstva”, navodi se.

Istraživači su identifikovali najmanje 78 grupa, koje su se formirale od 2012. godine, a u tekstu Newsweeka posebno se izdvaja Srbska čast.

Newsweek navodi da se ova grupa fotografisala sa oružjem, te identifikovala sa nacionalizmom, Putinom i ratnim zločincima. Navode i to da Srbska čast ima 40.000 članova.

“Imate muškarce koji su naoružani i trenirani za nasilje, to rade izvan zakona. Srbska čast se aktivno priprema za vojni konflikt”, izjavio je Richard Kraemer, istraživač.

Pomenuli su i organizaciju Veterani Republike Srpske, koja se finansira kao NVO od 2012. godine, a Newsweek navodi da je bliska sa Dodikom i ruskim veteranima.

“Srbska čast i druge paravojske dobijaju ohrabrenje i pokazuju svoje prisustvo u BiH. Sa izborima koji dolaze u oktobru 2018. godine – postoji vjerovatnoća etničkog nasilja”, izjavio je Kraemer, prenosi Newsweek.

Drugi analitičari, prenosi Newsweek, navode da će Moskva podržavati Dodika, kako bi destabilizovali region, bez provociranja oružanog sukoba ili punog separatističkog pokreta.

“Politički konflikt takvih proporcija bi efektno suspendovao integraciju BiH zapadu. Moskva će pobijediti”, izjavio je Dimitar Bechev, balkanski analitičar čija posljednja knjiga analizira ruski utjecaj na Jugoističnu Evropu.

“S druge strane, moglo bi to odvući Rusiju u konfrontaciju sa zapadom na drugom frontu. Sadašnje stanje, slab inenzitet sukoba, Dodik opstruktivan – najbolje odgovara Rusiji. Zapad je zaustavljen, Moskva ne preovladava”, rekao je Bechev.

N1