Nevjerovatna scjena na Evriviziji: Ova zemlja je IZBAČENA SA TAKMIČENJA

Evropska radiotelevizijska unija raspustila je bjeloruski žiri za ovogodišnji Evrosong nakon što su u srijedu, dan nakon prve polufinalne večeri, u intervjuu za bjeloruski portal Tut otkrili kako su glasali.

– Gotovo jednoglasno smo odlučili troje pobjednika. Generalno gledajući, nismo imali puno razilaženja oko prvih šestoro, sedmoro. Onda je trebalo da odlučimo ko će biti između osmog i desetog mjesta. Mozgali smo oko deset minuta – izjavio je Valerij Prigun, predsjednik žirija.

Otkrivanje glasova strogo se protivi pravilima Evrovizije zbog čega je donijeta odluka da se pomenuti žiri raspusti.

U skladu sa pravilima glasanja na Evrosongu, EBU je preduzeo sve potrebne radnje i raspustio bjeloruski žiri za finale Evrosonga 2019 – stoji u EBU-ovoj izjavi za portal Eurovoix.

Članovi bjeloruskog žirija u intervjuu su otkrili kako je Angelina Mikulskaja svoj glas dala Australiji. Valerij Prigun dao je svoj glas Estoniji, Češkoj i Gruziji. Treća članica žirija, Olga Rižikova, smatrala je kako su najbolje pjesme imale Estonija, Gruzija, Australija i Češka. Artem Mihalenko nije rekao ko su mu bili favoriti, ali je komentarisao nastupe Gruzije i San Marina, dok je Anastasija Tihanovič istakla Gruziju, Češku, Sloveniju, Estoniju, Grčku i Australiju.

Bjelorusija je, inače, takmičenje završila na pretposljednjem mjestu.