NEVIĐENA PANIKA NA SJEVERU ITALIJE Borbeni avioni probili zvučni zid u potjeri za Boeingom koji je izgubio kontakt s kontrolom leta, nastala pomutnja

Vojni zrakoplovi, koji su u četvrtak probili zvučni zid, posijali su paniku nad sjevernom Italijom izazivajući evakuacije i bezbrojne pozive u pomoć od alpskoga područja Val d'Aoste do Bergama.

Agencije prenose kako su dva talijanska borbena zrakoplova poslana u presretanje francuskoga putničkog zrakoplova, koji je privremeno izgubio kontakt s talijanskom kontrolom letenja.

Prestravljeni stanovnici Lombardije “zagušili” su telefonske linije upućene hitnim službama oko financijskoga središta Milana i alpskoga područja Val d'Aoste.

U Bergamu su, zbog mjera opreza, evakuirali zgradu suda, a nekoliko škola prekinulo je nastavu.

Air Franceov Boeing 777 izgubio je kontakt s talijanskom kontrolom letenja prelijećući sjeverni dio zemlje, zbog čega su dva Eurofightera F-2000 poslana u presretanje, stoji u propćenju talijanskih vojnih snaga.

Čim je posada francuskoga putničkog zrakoplova uspostavila vezu s kontrolom letenja, borbeni su se zrakoplovi vratili u zračnu luku. Nije objavljeno zbog čega je radio-veza prekinuta.

Vjetar i niska temperatura još više su pojačali jačinu zvučnih udara, koji su dignuli na noge sjever Italije.

POGLEDAJTE I OVU VIJEST

U SRCU EUROPE GRADI SE JOŠ JEDNA OGRADA OD 70 KILOMETARA, A RAZLOG NISU MIGRANTI! ‘Mogu nam prenijeti smrtonosnu infekciju afričke gripe’

KOPENHAGEN – Danska je u četvrtak objavila da će izgraditi 70 kilometara dugu ogradu na njemačkoj granici radi obrane od divljih svinja koje mogu prenijeti smrtonosnu infekciju afričke svinjske gripe na farme te ugroziti svinjogojsku industriju u zemlji.

Premda u zemlji nije zabilježen ni jedan slučaj, širenje bolesti u istočnoj Europi izazvalo je zabrinutost u zemlji koja izvozom svinja zaradi 5,5 milijardi dolara na godinu.

Virus, koji izaziva afričku svinjsku gripu, bezopasan je za ljude i ostale životinje, ali za divlje svinje i farme svinja bolest je smrtonosna u gotovo svim slučajevima unutar 10 dana. Ne postoji cjepivo protiv nje.

Ako bi bolest izbila u Danskoj, prekinuli bi se na neko vrijeme svi izvozi neeuropskim zemljama, dok bi za druge članice EU-a bio blokiran samo izvoz iz pogođenog područja u Danskoj, rekla je vlada.

Bolest postoji u Poljskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Estoniji, Latviji i Litvi i nedavno se približila Danskoj, prema vladinim podacima.

Sporazum u četvrtak između vlade i njezina saveznika Danske narodne stranke, koja zajedno drži parlamentarnu većinu, također uključuje veće kazne za ilegalne uvoze hrane i propuste u ispravnom čišćenju vozila za prijevoz životinja.

– Ograda će spriječiti divlje svinje, potencijalno zarazne, da prijeđu granicu te pomoći lovcima da isporijene sve divlje svinje iz Danske, rekao je Esben Lunde Larsen, ministar za hranu i okoliš.

Ograda bi trebala biti 1,5 metra visoka te biti zakopana pola metra u zemlju.

Jutarnji.hr