NEKI SU PRIŽELJKIVALI SUKOBE: Ministar MUP-a Federacije BiH progovorio i otkrio sve o protestima boraca jučer…

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara na pres-konferenciji izjavio je da je deblokada puteva u FBiH izvršena koordiniranom akcijom, te da pregovori sa grupom boraca koji i dalje blokiraju petlju Šićki Brod i dalje traju.

Za taj putni pravac ponuđena je alternativna lokacija.

“Sigurnosna situacija je stavljena pod kontrolu. Želim da izrazim zahvalnost borcima koji su pokazali poštovanje prema službenicima prilikom deblokade”, izjavio je Čampara.

“Hvala FUP-u, kantonalnim policijama i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela. Pokazali su profesionalizam u rješenju osjetljive situacije. Neki su priželjkivali sukobe. To se nije desilo i sve je riješeno bez incidenata”, naveo je.

Istakao je da je jedan od prioriteta Vlade FBiH rješenje statusa boraca.

“Uvijek smo spremni za dijalog, rješenja u okviru mogućnosti. Spremni smo da se pobrinemo za svakog borca koji je socijalno ugrožen. Ucjene i pritiske nećemo prihvatiti”, kazao je Čampara.

“Zašto ovi protesti nisu organizovani na način shodno zakonu? Sa odobrenjima. Postoje zapisi gdje su ljudi zbunjeni, govore o manipulaciji, da idu ispred Parlamenta FBiH. Ulica nije rješenje problema. Ovakav način nije, unosi se haos i anarhija – što je neprihvatljivo. Dijalog je rješenje u institucijama FBiH”, pručio je Čampara borcima dodavši da su pojedini bili izmanipulisani.

“Operativna saznanja upućuju da je blokada napravljena na način da izazove stanje opće nesigurnosti. Pojedinci su pokušali izmanipulisati sa boračkom populacijom zbog jeftinih političkih poena”.

“Određena politička lica plaćali autobuse. Sve je u fazi istrage, ne možemo davati više informacija”, izjavio je Čampara.

Čampara je izjavio da su Vogošćansku petlju blokirali bivši borci iz Cazina i iz Velike Kladuše, Ivan Sedlo borci iz Bugojna, a dodao je i to da je bila najavljena blokada dva granična prelaza – međutim bivši pripadnici HVO-a su odustali od toga.

“Indikativno je da je izvršena blokada tri od četiri urbana centra u FBiH. Nastavit ćemo poduzimati sve mjere u cilju osiguranja građana”, kazao je Čampara na koncu press konferencije.

N1