NEĆETE VJEROVATI SVOJIM OČIMA: Ove nestvarne situacije nisu namještene (FOTO)

Nevjerovatne stvari se četo dešavaju, ali da se dogodi ovo što ćete vidjeti u nastavku je prava drama i djeluje NESTVARNO!


Telegraf.rs

Hladni rat SAD-a i Rusije preko balerina Boljšoj teatra

Rusija je saopćila u subotu da Sjedinjene Države pokušavaju da izgrade “vizni zid” prema Rusima nakon što je dvome baletana Boljšoj teatra odbijena viza radi nastupa u New Yorku.

Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je žaljenje zbog američke odluke da uskrati vizu ruskoj primabalerini Olgi Smirnovoj i solo plesaču Jacopu Tissiju, koji su trebali nastupšiti na gala događaju u Lincoln centru.

“Ovo se nije dešavalo čak ni u vrijeme Hladnog rata”, navodi ministarsatvo u saopćenju postavljenom na svom websiteu.

“Danas, međutim, uticajne snage u SAD-u, preokupirane pokušajima da izvrše što teži pritisak na Rusiju, ne prezaju ni od čega. Oni pokušavaju ograditi Amerikance od Rusa viznim zidom, kao što smo viđali i ranije, čineći putovanja naših građana u SAD praktično nemogućim”, saopćilo je ministarstvo.

Moskovski Boljšoj teatar saopćio je da to ne može komentirati jer nije organizirao turneju i nema informacije o aplikaciji za vizu.

“Pošto radna viza također nije izdata na vrijeme za Jacopa Tissija, italijanskog državljana, mi bismo radije to protumačili kao nepravilnosti u proceduralnim formalnostima a ne kao događaj povezan s trenutnim političkim napetostima”, navodi Ured za odnose s medijima Boljšoj teatra u saopćenju poslanom putem emaila.

Američka ambasada u Moskvi nije odmah odgovorila na email zahtijev za komentarom.

U petak je Kremlj saopćio da Sjedinjene Države namjerno otežavaju članovima posade nacionalnog avioprevoznika Aeroflot da dobiju američke vize, nakon što je rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da ne odbacuje mogućnost da se letovi između dvije zemlje prekinu zbog novonastale situacije, prenosi Reuters.
Klix.ba